Zelňáky plněné ze Strážnice
(Recept z ÚLK Strážnice, 2004)
Suroviny:
  • 1 kg hladké mouky
  • 3/4 l mléka
  • 1 vajíčko
  • kvasnice
  • asi 6 lžic cukru
  • 2 hrsti syrového nastrouhaného zelí malá lžička soli
    Postup přípravy:
    Z mouky, mléka,vajíčka, zelí a předem připraveného kvásku (cukr, kvasnice a trochu mouky ve vlažné vodě) vypracujeme těsto a necháme nakynout. Pak se těsto roztáhneme na plech a dáme se upéct. Upečený zelník vidličkou roztrháme na kousky, omastíme máslem a posypeme cukrem a mletými ořechy.
    nahoru
    Zelníky byly nabízeny během festivalu "Český dny", pořádaném ve městě Tabor v Jižní Dakotě. Zde byly konzumovány v překvapivém množství. Obecně lze toto delikátní pečivo podávat např. s polévkami nebo salátem. Americkým návštěvníkům slavností se jevily spíše jako neobvyklé keksy, které lze snadno připravit a jsou "překvapivě" dobré, zejména jako koktejlové křupavé sušenky k dobrému pivu nebo potřené pikantní hořčicí a nahoře s položenými plátky polské uzeniny nebo klobásky. Tento recept z taborských slavností následuje níže.
    Taborské zelniky plněné z Jižní Dakoty
    (Judith M. Fertig, odkaz na původní recept)
    Suroviny pro 3 tucty:
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička bílého pepře
  • 3/4 šálku kvásku (kvasnice, cukr a trochu mouky rozmíchané ve vlažné vodě)
  • 2 šálky kyselého zelí, scezeného
    Postup přípravy:
    Troubu předehřejeme na 220°C. Potřeme tukem dva pečící plechy a dáme si je prozatím stranou. Smícháme mouku s pepřem, přidáme odstátý kvásek např. v kuchyňském mísiči, pulzujeme až se směs přemění na hrubší kousky. Přidáme kyselé zelí a opět mícháme (pulsujeme) až se těsto vytvoří kouli. Těsto přendáme na pomoučenou desku. Z těsta pomocí lžíce vypichujeme stejné kousky těsta, které uhněteme do kuličky a ty umístíme na vymazaný plech asi 5 cm od sebe. Pomocí dna skleničky každou kuličku rozmáčkneme na placičku asi 5-6 cm silnou. Pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 10-15 minut nebo do doby až jsou placičky hnědozlatě zbarvené a křupavé. Ponecháme je vychládnout a případně můžeme skladovat ve vzduchotěsném obalu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]