Lívanečky ze sýru ricotta nebo měkkého tvarohu podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
Riccota - je čerstvý italský měkký, zrnitý, nejčastěji ovčí sýr, s velmi jemnou nasládlou chutí. Je podobný měkkému tvarohu, kterým ho případně můžeme v tomto receptu nahradit. Je však již k dostání v supermarketech a dobrých obchodech s potravinami. Tvaroh podobný sýru ricotta si můžeme připravit i podomácku z mléka jeho vysrážením citrónovou šťávou a zahřátím pod bod varu.
Suroviny:
  • 250 g sýru ricotta nebo měkkého tvarohu
  • 125 ml polotučného mléka (je to asi polovina kelímku od sýru ricotta)
  • 2 vejce (2 žloutky + 2 bílky na sníh)
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

    Postup přípravy:
    Ušleháme ne příliš tuhý sníh z bílků. V jiné misce smícháme všechny ostatní suroviny na hladké těsto. Do žloutkového těsta lehce vmícháme bílkový sníh. Pečeme na mírně tukem vymazaném lívanečníku nebo na teflonové pánvi bez tuku. Na pánvi uděláme v pravidelných odstupech hromádky a opečeme dozlatova po jedné straně, obrátíme a opečeme stejně na druhé straně během asi 1/2 minuty. K těmto lívanečkům jsou chutné jahody nebo jiné ovoce, případně ještě med nebo javorový sirup.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]