Čínské lívance
(Video-recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, čínská kuchyně)
Čínské lívance - jsou oblíbenou přílohou ve většině čínských restaurací. Udívují nás svou neobvyklou až svéráznou chuťí a opravdu neuvěřitelnou tenkostí. Jsou neodmyslitelnou přílohou ke křehké aromatické pekingské kachně (recept je uveden v DDK), jejíž křehounké masíčko je do těchto lívanců baleno. Recept na téměř stejné, tzv. "mandarinské omelety" je u receptu na pekongskou kachu také uveden. V některých našich obchodech s asijskými potravinami lze získat papírově tenké čínské placky již hotové v balíčku.
Suroviny:300 g hladké mouky1 lžíce cukru240 ml vařící vody6 lžíc sezamového oljemouka na posypání pracovní desky
Postup přípravy:
Připrava těsta
Do mísy nasypeme mouku a přidáme cukr. Vařečkou suroviny promícháme a pak přilijeme vařící vodu. Intenzivně mícháme, až se utvoří lepivé těsto sticky dough. Pak vydatně posypeme pracovní desku moukou a těsto na ní zpracováváme hnětením. Pokud začne během hnětení těsto opětovně příliš lepit přisypeme vždy potřebné množství mouky. Těsto stále intenzivně hněteme několik minut, až se stane elastickým a nelepivým. Z těsta pak vytvoříme kouli, kterou přikryjeme čistým ubrouskem a ponecháme v klidu asi 30 minut.
Vyválení těsta na tenkou placku
Kouli z těsta rozřízneme na dva díly. Pracovní desku opět posypeme moukou a z těsta vyválíme asi 1/2 cm silnou placku. S druhou částí těsta tento postup zopakujeme.
.
Vyseknutí koleček-livanečků z vyválených placek pomocí tvořítka
Pomocí kulatého tvořítka na sušenky z každé placky vyřízneme co nejvíce koleček-livanečků. Zbytek těsta odstraníme, ale nevyhodíme ho, protože ho opětovně zpracujeme vyválením. Nyní každou kolečko-livaneček potřeme malým nožstvím oleje. Pavždy dvě kolečka převrátíme na sebe naolejovanou stranou. Tak to uděláme se všemi vyseknutými kolečkami z veškerého těsta. Spojené dvojice koleček-livanečků zakryjeme utěrkou, aby nadále zůstaly vlhké a nevyschly.
Vyválení livanců
Znovu pomoučíme pracovní desku a všechny páry spojených koleček-livanečků vyvýlíme válečkem na nudle na až papírově teňounké livance. Když je máme hotové přikryjeme je opět utěrkou, aby nevysychaly.
Usmažení čínských livanců na suché pánvi
Na střední plamen umístíme pánev a počkáme až je velmi horká. Pozor na pánev nedáváme olej! Když je pánev dostatečně horká, položíme do ní připravené livance. a necháme zahřívat asi 1,5 minuty až začne viditelně místy hnědnou (grilovat) a mírně se nadouvat. Then turn it over and cook other side. Pak placku obrátíme na druhou stranu, osmahneme, vyjmeme a rozloupneme na dva tenké livance. Tímto způsobem připravené činské tradiční lívance poskytují jednu stranu opečenou - grilovanou a druhou stranu navlhlou. To poskytuje lívanec mnohem chutnější a elastičtější. Takto upečeme postupně všechny připravené syrové lívance.Hotové lívance uchováváme přikryté utěrkou aby nevyschly.
Podávání lívanců a skladování
Naše autentické čínské livance mám již připravené. Podávat je můžeme je podávat bezprostředně k pokrmům jako je např. již výše zmíněná křehounká a aromatická "pekingská kachna" nebo je můžeme zmrazit a nechat připravené na pozdější dobu. Potom je stačí opatrně nahřát nad parou nebo na talířku s vodou mírně.
Instrukční VIDEO:How To Make Chinese Pancakes - instruktážní video ze stránky videojugBETA
ZPĚT do kapitoly
HOME