Fritata - italská omeleta
("Dvě dámy při těle", TV Spektrum, seriál BBC2, červen 2001, italská kuchyně)
Italská omeleta fritata - se na rozdíl od francouzské, která se připravuje co nejrychleji, smaží velmi pomalu a je v ní spousta zeleniny. Použijeme cibuli a rajčata, ale můžeme tam dát cokoliv: zbytky lilku, nebo dýně, olivy, sardelky, no cokoliv nás napadne. Pokud si ji, pro její vydatnost, netroufneme posnídat, tak si ji uděláme k obědu. Toto jídlo je vynikající i studené. Krájí se na kousky a v Itálii je dostávají děti s kouskem chleba do školy, nebo si ho berou dělníci do práce.
Suroviny:
  • 50g másla
  • 6 vajec
  • 1 velká cibule
  • rajčata na měsíčky
  • 2 lžíce parmazánu
  • pepř a sůl
  • bazalka


  • Postup přípravy:
    Na pánvi usmažíme cibuli. Připadá nám, že je jí moc ? Není! Ona se ještě smrskne; pak přidáme rajčata, ale to až za nějakou chvíli. Cibuli děláme 10 až 15 minut, a to by mohlo stačit. Přemístíme ji do mísy, aby trochu zchládla; bude tam také dost šťávy a tak ji vymačkáme, protože by to nemělo být moc rozbředlé. Ještě vytřeme pánev ubrouskem od zbytků cibule a teď přijdou na řadu vajíčka. Na pánvi rozpustíme asi 50 g másla. Mezitím v míse rozšleháme šest vajec. Nešleháme však hodně, až do pěny, jako třeba na francouzskou omeletu, ale jen tak, aby pěkně držela pohromadě. K vaječné směsi přidáme změklou cibuli, syrová rajčata nakrájená na měsíčky, 2 polévkové lžíce parmazánu a spolu to dobře promícháme. Teď to raději pro jistotu ochutnáme . . . Zdá se, že je tam dost soli i pepře. Nakonec si každý může dochutit na talíři. A na závěr tam vhodíme hrst voňavé bazalky; jen ji tak nahrubo natrháme a vše promícháme. Máslo se nám zatím rozpustilo a proto už na pánev tuto směs nalijeme, pěkně ji rozprostřeme a na co nejmírnějším ohni ji usmažíme. Z fritaty se stane po chvilce skoro koláč. Když ho máme nahoře ještě pořád syrový, tak omeletu vložíme na půl minutky pod gril. Mělo by to být šťavnaté a nadýchané.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]