Chřestový salát
(Ivan Vodochodský a Maggi: "Vaření v přímém přenosu", str. 25,Mladá fronta Praha, 2006)
Chřestový salát - jsem vybral z výše jmenované kuchařské knihy, kterou mně při jedné překvapivé návštěvě daroval (s věnováním) přítel Ivan Vodochodský. Tato kniha je reprezentativní výběr z posluchačsky nejúspěšnějších a nejoblíbenějších receptů. za poslední tři roky tohoto pořadu na Frekvenci 1.Začátek resp. polovina května až do téměř konce června je i unás chřest někde dostupný. Kdysi to byla vyhlášená "buržoazní" zelenina a JZD se nevyplatilo se jim ho ani pěstovat a tak náš světově proslulý chřest zanikl jako symbol třídního nepřítele. Já jsem tehdy dostal několik sazenic od přátel-spolupracovníků z NDR, protože tam sadba byla k dostání a chřest byl stále v oblibě. Snad se pomalu jeho pěstování obnoví i u nás a budeme se s nim a to dokonce z domací produkce každé jaro častěji setkávat. Čerstvý chřest poznáme podle míst řezu: pokud jsou pevná, šťavnatá a světlá, pak byl chřest vyryt s půdy terpve nedávno. Je to důležité, protože delším skladováním rapidně klesá jeho nutriční hodnota. Podle poznámek Ivana Vodochodského u receptu posuzujeme zda když budeme stonky o sebe třít prý by měli by skřípat. U bílého chřestu se začíná loupat asi 2 cm pod hlavičkou a to směrem ke konci. Dřevnatý konec odřízneme. U zeleného chřestu by se měla loupat pouze jeho spodní třetina. Další podrobnosti o chřestu a jeho hodnotě i kuchyňském zpracování podrobněji najdeme v přiloženém Dadalově lexikonu pod písmenem CH a příslušným heslem "CHŘEST".
Chřestový salát - foto zdrojSuroviny
  • 500 g bílého nebo zeleného chřestu
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 200 g rajčat
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného estragonu
  • sůl a pepř
  • ochucovadlo typu MAGGI Harmonie Chuti (je to směs 10-ti typů vybrané sušené zeleniny).

    Postup přípravy:
  • Oloupaný chřest povaříme asi pět minut ve vodě ochucené limetkovou šťávou a ochucovadlem např. od firmy MAGGI
  • Chřest pak vyjmeme, vložíme ihned do chladné vody s ledem a necháme ochladit.
  • Potom ho osušíme, nakrájíme na třicentimetrové kousky a smícháme s nakrájenými rajčaty.
  • Z jogurtu, smetany, limetkové šťávy, pepře a soli umícháme zálivku.
  • Připravenou zálivku promícháme s chřestem.
  • Připravený salát jen necháme vychladit a při podávání posypeme nastrouhanými vejci.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]