(Vilém Vrabec:" Saláty po celý rok", Sešity domácího hospodaření, sv. 1000, Nakladatelství Práce Praha 1980)
Salát z mladých kopřiv
Kopřiva dvoudomá - je sbírána jako léčivá rostlina velmi širokého použití. Za zdraví prospěšné se též považují pokrmy z ní připravené – kopřivové polévky, saláty či špenáty. Rostlina obsahuje: histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny.
Suroviny pro 4 osoby:
400 g mladých lístků kopřiv
Na marinádu:
2 lžíce oleje
4 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce vody
sůl
1 lžička cukru
Postup přípravy:
Mladé vrcholové lístky kopřiv dobře opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Rozložíme je na talíř a necháme oschnout.
Pak lístky vložíme do mísy zalijeme marinádou připravenou z uvedených přísad a salát lehce promícháme.
Podáváme k pečeným a smaženým masům, k vaječným pokrmům apod.
Salát z lístků pampelišek
Lístečky pampelišek - které použijeme na salát, musí být z nevyvinuté rostliny, která ještě nekvetla. Mladé výhonky těchto lístečků se sbírají již koncem března nebo počátkem dubna. Odříznou se u samého kořene. Salát z lístků pampelišek můžeme připravit v několika obměnách, stejně jako salát hlávkový. Chutná tomu, kdo má rád salát trochu pikantní a nahořklý - silně připomíná italskou rukolu. Podáváme ho k dušeným, pečeným a smaženým masům, k masitým a bramborovým karbanátkům, k pečeným a smaženým rybám apod.
Suroviny pro 6 osob:
400 g listků pampelišek
Na marinádu:
6 lžíc vody
4 lžíce octa
2 lžíce rostlinného oleje
sůl a mletý pepř podle chuti
Postup přípravy:
Čerstvé lístečky pampelišek dobře opereme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat a dáme do mísy.
Z ostatních přísad připravíme smícháním v hrnečku marinádu a nalijeme na lístečky a salát lehce promícháme.