<span class="novyh">Jarní saláty z bylinek</span>

DADALOVA KUCHAŘKA - sbírka receptů pro všední den i svátek z celého světa

SLOVNÍK - A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | X | Y | V | Z
LEXIKON - A | B | C | D | E | F | G | H | CH | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | X | Y | Z |

ÚVODNÍ STÁNKA > SALÁTY > Jarní saláty z bylinek
 

Jarní saláty z bylinek

(Vilém Vrabec:" Saláty po celý rok", Sešity domácího hospodaření, sv. 1000, Nakladatelství Práce Praha 1980)

Salát z mladých kopřiv

Kopřiva dvoudomá - je sbírána jako léčivá rostlina velmi širokého použití. Za zdraví prospěšné se též považují pokrmy z ní připravené – kopřivové polévky, saláty či špenáty. Rostlina obsahuje: histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 400 g mladých lístků kopřiv

    Na marinádu:

    • 2 lžíce oleje
    • 4 lžíce citrónové šťávy
    • 1 lžíce vody
    • sůl
    • 1 lžička cukru

    Postup přípravy:

    • Mladé vrcholové lístky kopřiv dobře opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
    • Rozložíme je na talíř a necháme oschnout.
    • Pak lístky vložíme do mísy zalijeme marinádou připravenou z uvedených přísad a salát lehce promícháme.
    • Podáváme k pečeným a smaženým masům, k vaječným pokrmům apod.

      Salát z lístků pampelišek

      Lístečky pampelišek - které použijeme na salát, musí být z nevyvinuté rostliny, která ještě nekvetla. Mladé výhonky těchto lístečků se sbírají již koncem března nebo počátkem dubna. Odříznou se u samého kořene. Salát z lístků pampelišek můžeme připravit v několika obměnách, stejně jako salát hlávkový. Chutná tomu, kdo má rád salát trochu pikantní a nahořklý - silně připomíná italskou rukolu. Podáváme ho k dušeným, pečeným a smaženým masům, k masitým a bramborovým karbanátkům, k pečeným a smaženým rybám apod.

      Suroviny pro 6 osob:

    • 400 g listků pampelišek

      Na marinádu:

    • 6 lžíc vody
    • 4 lžíce octa
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • sůl a mletý pepř podle chuti

    Postup přípravy:

    • Čerstvé lístečky pampelišek dobře opereme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat a dáme do mísy.
    • Z ostatních přísad připravíme smícháním v hrnečku marinádu a nalijeme na lístečky a salát lehce promícháme.
  • About Us | Site Map | Privacy Policy | Contact Us | ©2003 Company Name