(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme"na Radio Frekvence 1, duben 2003)
Suroviny
4 lžíce majonézy
1 svazek ředkviček
1 hlávkový salát
1 svazek jarní cibulky
20 dkg mladých špenátových lístků
2 vejce natvrdo
100 g tvrdého sýra
1 lžíce čerstvé bazalky a kopru
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa balsamico
sůl
Postup přípravy:
Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami.
Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme a vše smícháme se zálivkou.
Při podávání na salát nastrouháme vejce natvrdo a také tvrdý sýr.
»Salát, který připravil Domenico Rossi, vyvolal téměř vřavu.
V první řadě Filip Lazsio odešel při jeho servírování do kuchyně,
Rossiho se to dotklo a vyjadřoval své pocity i potom, když mu Servan vysvětlil, že Laszio musí dohlédnout na přípravu
sauce printemps pro nastávající test. Rosssi nepřestal opakovat své poznámky o zeti dvakrát tak starém,
jako je on sám. Pak si všiml, že Pierre Mondor ani nepředstírá konzumaci jeho výtvoru, a zeptal se ho,
jestli v salátu našel nějakou lezoucí žoužel. Mondor přátelsky, ale pevně odpověděl, že nálevy nezbytné k
ochucení salátu, zejména ocet, notoricky nejdou dohromady s vínem, a on že si chce dopít burgundské.
Rossi temně zahučel: "Žádný ocet tam není. Nejsem barbar. "Já ten salát neochutnával, Ale cítím nálev, a proto jsem ho odstrčil."
"Povídám, že tam žádný ocet není! Salát je většinou čistý, jak ho panbůh stvořil!
Výhonky hořčice a řeřichy, hlávkový salát! Cibulová šťáva se solí! Strouhanka utřená s česnekem!
V Itálii ho jíme celé mísy, pijeme k němu chianti a děkujeme za to pánubohu!"
(Rex Stout, 1886-1975, americký autor: "3x Nero Wolf"-Příliš mnoho kuchařů, Praha 1973)