Tzatziky - řecký okurkový salát
(Ainsley Harriot, pořad TV NOVA "Hrnečku vař"; recept ze stránky Koření od Antonína", řecká kuchyně)
V televizním gastronomickém pořadu - kuchařského mistra Ainsley Harriota (BBC2) připravovala pravý řecký okurkový salát "tzatziky" prává řecká hospodyně, v pravé řecké vesnici a z pravého řeckého jogurtu, který si doma sama vyrobila. My budeme postupovat podobně, ale jenom si musíme všechno musíme koupit.
Suroviny pro 2 porce:
  • 1 středně velká salátová okurka
  • 2 malé bílé husté jogurty (celkem 300 g), nebo kysaná smetana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • svazeček kopru nebo
  • 1 lžíce směsi koření "Tzatziky" od Antonína
  • sůl
  • 1-2 stroužky česneku
    Na ozdobení:
  • vypeckované olivy


  • Postup přípravy:
  • Okurku jen částečně zbavíme slupky tak, že vytvoříme podélné pruhy (působí to pak na na nakrájených plátcích okurky ozdobně) a nastrouháme ji.
  • Štávu z okurek dobře prolisujeme přes síto nebo jen tak promačkáním v dlaních.
  • Bílý jogurt bez jakékoliv příchuti rozšleháme s olivovým olejem, vinným octem, přidáme nastrouhaný česnek, nasekaný kopr, vše zamícháme a nalijeme na okurky.
    Druhý postup
    - je obdobný s tím rozdílem, že jogurt pro zálivku ochutíme přímo směsí koření "Tzatziky", která je dnes už běžně k dostání. Nedáváme tam kopr a pokud to sneseme, přidáme podle chuti česnek. Salát podáváme jako předkrm s bílým chlebem, nebo jako salátovou přílohu. V obou případech saláty dáme do studena vychladit a při podávání ozdobíme černými olivami.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]