Domácí nakládaní sledi
(Alena Johnssonová - Čepková: "UM - magazin zájmů a zálib", str. 62 a 63, jaro 1989, švédská kuchyně)

Pokud nejsme rybáři a nemáme dostatek plotic a karasů k naložení dle receptu na vodňanské zavináče a chceme si přesto vlastnoručně naložit mořské sledě, tak zkusíme tento švédský recept. Je upravený pro naše poměry a vychází z dostupných sleďů mražených a u dalšího receptu v jedné variantě i ze zavináčů. V prvním případě ryby nakládáme minimálně dva dny před předpokládaným podáváním. Podobně si počínáme při nakládání slanečků nebo sleďů mražených do pikantního hořčičného nálevu.
Domácí naložení sledi v sladkokyselém nálevu
Suroviny:
  • 10 mražených sleďů
    Na nálev
  • 250 ml vody250 ml octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 5 celých pepřů
  • 5 bobkových listů
  • 8 zrnek nového koření, nahrubo rotlučené
  • 3 hřebíčky
    Postup přípravy:
  • Očištěná a oloupané filé vložíme do nerezové misky (nepoužijeme plastovou ani hliníkovou nádobu - kyselé prostředí) nebo skleněné zavařovací sklenice.
  • Proložíme vrstvami na kolečka nakrájené cibule.
  • Nálev krátce povaříme a ještě horký přelijeme přes sledě proložené cibulí.
  • Necháme v chladu minimálně na 48 hodin.
    nahoru
    »Ryb byly pořád plná řeka. Maminka je balila do strouhanky a pekla na řízky a potom je vkládala do octa a prokládala plátky cibule. Ryby byly ve studeném sklepě pod strání v kamenné štoudvi, Eňo - něňo. Když někdo ve vsi onemocněl, chodil si k nám pro naložené ryby. Zdraví si chodili taky. A nějčastěji k nám přicházeli pro naložené ryby lidé s opicí. Ryby byly od jara do podzimu, ve štoudvi se uležely a kosti rozležely. V horkách byly studené a v zimě vlahé«

    (Ota Pavel, 1930-1973, český prozaik: "Fialový poustevník", Praha 1977)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME

    [CNW:Counter]