Ainsleyho grilované rybí placičky z tresky (Ainsley Hariott: "Ainsley´s Big Cook Out", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)
Suroviny:
1 větší treska
4 vařené brambory
pažitka
1 vejce rozšlehané
tabasco
římský kmín
Na česnekovou majonézu:
1 žloutek z většího vejce
1 limetka
1 citrón
směs slunečnicového a olivového oleje
4 stroužky česneku, prolisované:
Postup přípravy:
Nasolenou tresku polijeme olivovým olejem a opečeme 2-3 minuty na horkém grilu.
Zatím co se ryba opéká připravíme vynikající česnekovou majonézu ("omáčka aioly").
Z upečené tresky odstraníme kůži a maso rozebereme na malé kousky a přitom vyndáme z masa všechny kostičky.
Kousky tresky přidáme do studených rozmačkaných brambor, osolíme, opepříme, nastřiháme trochu pažitky, přidáme rozšlehané jedno vejce a nešetříme tabaskem.
Dobře promícháme a ze směsi uděláme stejně velké placičky.
Slabě je potřeme olivovým olejem a posypeme římským kmínem a opékáme je na grilu po každé straně 2-3 minuty .
Placičky podáváme s vrchovatou lžící "česnekové majonézy", pak se pohodlně usadíme, pozorujeme západ slunce a dáme si studené pivo. Příprava česnekové majonézy:
Ke žloutku z velkého vejce přidáme vymačkanou citrónovou nebo limetkovou šťávu z jednoho ovoce a důkladně rozšleháme.
Postupně zašleháme směs slunečnicového a olivového oleje a přidáme čtyři prolisované stroužky česneku.