Pažitkové pomazánky
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 53, Svépomoc Praha 1989)
Pažitka, Allium schoenoprasum - nebo také lidově šnytlík je druh jednoděložné rostliny používané i jako zelenina z čeledi česnekovitých. Z botanického hlediska patří do rodu česnek (Allium). Patří mezi první zeleniny, které můžeme používat již koncem zimy. Je to původem středoevropská domácí bylina, kterou lze ovšem nalézt jak v Himalájích, tak v Rocky Mountains. U nás se "přirozeně" pažitka vyskytuje na vysokohorských prameništích v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku. Dále jsou to i nížiny, podél některých řek v Čechách, např. u Labe, Vltavy, Berounky nebo Sázavy a také na vrchu Klíč u Nového Boru. Ale najdeme ji i jinde jako zplanělou ze zahrádek. Tato aromatická bylina plná vitaminů se pěstuje již od středověku. Má jemnou cibulovitou chuť a vysoký obsah pro vitamínu A, vitamínů skupiny B a vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty.) Dále obsahuje sodík, vápník, draslík, fosfor, železo a silice se sírou. V kuchyni lze listy pažitky použít nadrobno nakrájené ke zdobení pokrmů, k dochucení másla, tvarohu a pomazánek, na brambory, vejce, ryby, na remulády a omáčky. Sušenou pažitku uvedeme do čerstvého stavu pokapáním citrónovou šťávou, ale lépe je ji udržovat zmrazenou. Jejími květy můžeme ozdobit různé pokrmy. V lékařství se pažitka nepoužívá, ale je dobrá na podporu trávení, obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Pažitku používáme do pokrmů až po jejich tepelné úpravě, aby se cenný obsah vitamínů nesnížil. Jejich chuť využíváme k úspěchem k přípravě pomazánek a k jemnému dochucení polévek a omáček.
Pažitková pomazánka
Suroviny :
  • 5 lžíc pomazánkového másla
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 4 lžíce nakrájené pažitky
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
  • Pomazánkové máslo vyšleháme se smetanou a citrónovou šťávou.
  • Vmícháme pažitku a mírně osolíme
  • Podáváme s bílým pečivem.

    Jemná pažitková pomazánka
    Suroviny :
  • 5 lžic másla
  • 5 lžic smetany
  • 2 vařená vejce
  • 80 g sýra (jako Primátor) nebo eidam
  • sůl podle chuti
  • 1 svazek pažitky

    Postup přípravy:
  • Změklé máslo vyšleháme se smetanou a vidličkou rozdrcenými žloutky a solí na hladkou pěnu.
  • Pak vmícháme do ní najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou pažitku.
  • Pomazánku namažeme na krajíčky chleba a posypeme nadrobno nakrájenými bílky.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]