Šaltibarsčiai - litevský studený boršč
(Soňa Čermáková, Mgr.: Recept získaný od paní Dagmar Váňové na večeru věnovanému Litvě v čajovně V síti" v Praze v prosinci 2010, litevská kuchyně)
Šaltibarsčia - je studený litevský boršč z červené řepy. Obdobné polévky jsou tradičním pokrmem některých států severní Evropy a slovanských zemí. V těchto zemích se nazývají tyto pokrmy různě např: v Litvě: "Šaltibarščiai", Lotyšsku: "Aukstā Župa", Polsku: "Chłodnik" nebo "Chłodnik Litewski", Bělorusku: "Chaładnik" / "Хaлaднiк", "khaladnik", Rusku: "Свекольник" "svekol'nik, Ukrajině: "Холодник" "kholodnyk" . Příprava obecně začíná přídavkem sekané uvařené červené řepy i s listy, pokud máme k dispozici čerstvé. Po uvaření a ochlazení je polévka obyčejně smíšená s kysanou smetanou nebo zakysaným mlékem či kefírem nebo jogurtem. To závisí na krajových zvyklostech. Také je typické přidání syrové nakrájené zeleniny, jako je ředkvička nebo okurky a obvykle jsou přidána nasekaná vejce uvařená natvrdo. Polévka má krásnou růžovou barvu, jejíž sytost a odstín závisí na poměru řepy a mléčné složky. K polévce zvlášť na talíři můžeme podávat uvařené brambory. A proč vás nechci o tento recept ošidit? Získal jsem ho nedávno od dcery Soni, která mně napsala:"Posilám recept na úžaaaaasně dobrou litevskou polévku. Byli jsme asi před týdnem na večeru věnovaném Litvě a tam nám ji dávali ochutnat. Všichni se olizovali až za ušima a přidávali si a třeba už si přidali dvakrát a pak naříkali., že by si chtěli přidat ještě znovu, ale že už mají úplně plná břicha. Fakt je výborná i když já přitom studené polévky moc nemusim . . .a kopr už vůbec ne... ale tohle.. no bomba!!" Tak proto tady v DDK máme získaný autentický recept na tolik vychválený na litevský studený boršč.
Litevský studený boršč šaltibarsčiai -ilustrační fotoSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 zakysaná smetana (např. Yoplait 15% asi 190g/ks) 1/2 delší salátové okurky
  • 2 středně velké hlavy červené řepy (uvařené ve slupce)
  • 500 ml kefírového mléka
  • 1/2 balení (svazečku) čerstvého kopru
  • 1/2 svazečku čerstvé jarní cibulky s natí
  • 2 vejce uvařená na tvrdo (vychladlá)
  • 200 ml dobré vody bez příchuti a bez bublinek
  • 2 středně velké brambory (uvařené ve slupce)
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Na drobno nasekaný kopr a nať jarní cibulky smícháme v míse se žloutky, které vyjmeme z vajec předem uvařených na tvrdo a vychladlých.
  • Přidáme sůl a na kousky nasekaný zbylý bílek z výše uvařených vajec a opět promícháme.
  • Pak přidáme na kousky nakrájenou neoloupanou okurku, nakrájené předem ve slupce uvařené a posléze oloupané brambory.
  • Pak nastrouhanou červenou řepu, kterou jsme předem uvařili ve slupce a nechali vychladnout, (poznámka. řepa se vaří cca 2 hodiny a vaříme ji ve slupce a vcelku, aby z ní neuniklo příliš moc šťávy, která pak naopak dodá pokrmu výraznou chuť.)
  • Pak přidáme zakysanou smetanu, kefír, vodu.
  • Vody můžeme dolévat více dle potřeby, pokud chceme mít pokrm řidší.
  • Vše důkladně promícháme a dosolíme dle chuti.
  • Necháme chvíli stát, aby se propojily chuti.
  • Můžeme podávat mírně vychlazené, zejména v létě.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]