Jahodová polévka
(Dagmar Lánská a Bohumír Hlava: "Vitamíny z domova i daleka", str.169, Práce Praha, 1982)
Jahody - jsou od nepaměti známé a sbírané ovoce. Kromě příjemných aromatických a chuťových vlastností mají jahody mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Obsahují asi 88% vody, 6% cukru, a 1 % bílkovin. Dále mají vysoký obsah minerálních látek - železa (ovlivňujícího krvetvorbu), vápníku, fosforu a draslíku. Mají močopudné učinky, což je dobré pro nemocné dnou a revmatismem. Velmi cenný je obsah jódu.. Také obsahují řadu organických kyselin (např. citrónovou, jablečnou), dále jsou zde silice, třísloviny a jiné užitečné látky jako např. vitamíny (C, B, B2, K, niacin, karotén). Vhodná je kombinace s mlékem či jogurtem. Jahody podporují trávení a urychlují krevní oběh. V domácnostech se z čerstvých jahod připravují hlavně moučníky, dále se zavařují, připravují, kompoty a i tato zde uvedená zdravá letní polévka.
Jahodová polévkaSuroviny:
  • 100 g jahod
  • 1250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce cukru nebo med podle chuti
  • 1 lžička škrobové moučky (Solamyl, Maizena apod.)

    Postup přípravy:
  • Mléko s cukrem nebo medem, žloutky a škrobovou moučkou dobře rozmícháme.
  • Za stálého míchání přivedeme směs na mírném plameni k varu.
  • Než se směs částečně ochladí připravíme si rozmixováním nebo jen rozmačkáním jahody.
  • Zahuštěné mléko již nevaříme a do částečně zchladlé kapaliny vmícháme jahody.
  • Jahodovou polévku podáváme vychlazenou ozdobenou rozpůlenou jahodou, mátou a pod..


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]