Sladká Anička - smetanová polévka s houbami
(Vilém Vrabec "Teplá kuchyně", str. 139, StZdN Praha 1961)

Suroviny pro 6 osob:
  • 1 litr vody
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • kmín
  • 80 g čerstvých nebo 10 g sušených hub
  • jíška z 30 g másla a 30 g hladké mouky
  • 500 ml kyselé smetany
  • 1 žloutek
  • trochu octa, podle chuti

    Postup přípravy:
  • Houby očistíme a nakrájíme na plátky (sušené předem namočíme do vody) a vložíme do hrnce.
  • Zalijeme vodou, přidáme celou cibuli, sůl, kmín a asi 20 minut povaříme.
  • Mezitím připravíme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem i s houbami (cibuli předtím vyjmeme !).
  • Za stálého míchání vše vaříme 20 minut.
  • Pak polévku odstavíme, zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a silně prohřejeme.
  • Nakonec podle chuti okyselíme octem, případně přisolíme a podáváme.
  • Jako vložku do polévky lze použít brambory uvařené v kmínové vodě s houbami, pak nakrájené na kostičky; případně podáváme s brambory na loupačku (vařené ve slupce)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]