Sladká Anička - smetanová polévka s houbami
(Vilém Vrabec "Teplá kuchyně", str. 139, StZdN Praha 1961)
Suroviny pro 6 osob:1 litr vody1 menší cibulesůlkmín80 g čerstvých nebo 10 g sušených hubjíška z 30 g másla a 30 g hladké mouky500 ml kyselé smetany1 žloutektrochu octa, podle chuti
Postup přípravy:Houby očistíme a nakrájíme na plátky (sušené předem namočíme do vody) a vložíme do hrnce.Zalijeme vodou, přidáme celou cibuli, sůl, kmín a asi 20 minut povaříme.Mezitím připravíme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem i s houbami (cibuli předtím vyjmeme !).Za stálého míchání vše vaříme 20 minut.Pak polévku odstavíme, zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a silně prohřejeme.Nakonec podle chuti okyselíme octem, případně přisolíme a podáváme.Jako vložku do polévky lze použít brambory uvařené v kmínové vodě s houbami, pak nakrájené na kostičky; případně podáváme s brambory na loupačku (vařené ve slupce)
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME