Houbová česnečka
(Vilém Vrabec: "Jihočeská houbařská kuchařka", str. 58, Svépomoc Praha 2008, česká kuchyně)
Suroviny:300 g čerstvých hub (pokud možno houby tmavé, např. hřib hnědý, hřib strakoš, křemenáč osikový, kozák apod.1 a 3/4 litru vody1-2 kostky masoxu Knorrkmín drcený6 stroužku česneku, utřenéhosůl a mletý pepř podle chutipažitka, jemně nasekaná150 g chleba, na proužky nebo kostičky případně topinky30 g sádla nebo oleje
Postup přípravy:Očištěné houby nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.Přidáme masox a vaříme asi 20 minut.Pak přidáme do polévky česnek rozetřený se solí, pepř, trochu roztlučeného kmínu a jemně rozsekanou pažitku.Ještě pět minut povaříme.Chléb nakrájený na kostičky nebo proužky osmažíme na tuku a použijeme jako vložku do polévky.Polévku podáváme na talířku a opečený chléb zvlášť v misce nebo podáváme k polévce topinky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME