Drožďová polévka
(Recept v časopise "Pošli recept" od Lucie Žemličkové z Prahy, str. 39, červenec 2008)
Klasické droždí - jsou kvasinky "Saccharomyces cerevisiae Hansen", získané biotechnologickým postupem množení čistých kvasničných kultur. Ty jsou vypěstované na obohacených cukerných substrátech. Prodává se běžně v našich obchodech, k dostání je balené (menší kostičky) nebo na váhu. Čerstvé droždí poznáme snadno – je tuhé, světlounce hnědé, s tendencí se drolit, má charakteristické aroma, kompaktní barvu bez skvrn, povrch není narušen trhlinami. Staré droždí je suché a nemá takovou schopnost kvasit. Je nutné tento produkt skladovat při nižších teplotách, tím se zaručí jeho trvanlivost do doby, kdy jej budeme potřebovat k přípravě nějakého pokrmu. Obsahuje řadu vitamínů např. riboflavin, který má příznivé účinky na kůži, dále bílkoviny a z minerálních látek chrom. Při nákupu se musí na obalu výrobku objevit název druhu (droždí) a skupiny (pekařské, jedlé) čerstvé pekařské droždí. Kvalitní výrobek je světlešedý, při lámání se nedrobí ani nemaže, nejsou v něm dutiny ani místa světlejší či tmavá a ve vodě se snadno rozptyluje. Skladuje se při teplotách do 10°C, ale nedá se uchovávat společně s nebalenými potravinami s výrazným aroma. Obsahuje minimálně pětadvacet procent sušiny. Do poloviny 19. století se pečivo nakypřovalo pivovarskými kvasnicemi, vedlejším produktem získaným při výrobě piva. Pak se ale technologie změnila a takto vzniklé kvasnice dostaly hořkou chuť. Společenstvo vídeňských pekařů proto vypsalo roku 1845 cenu na výrobu pekařského droždí. Získal ji o pět let později Hynek Mautner za svou tzv. vídeňskou metodu. Droždí používáme k výrobě kynutých těst na buchty, koláče, knedlíky, k přípravě knedlíčků do polévek, na pizzu, k výrobě vynikajících pomazánek např. s vejci a jak dokládá tento recept i k přípravě samotné chutné polévky.
Drožďová polévka-ilustrační fotoSuroviny pro 4 osoby:
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 cibule
  • 2 kostky droždí
  • špertka soli a pepře - podle chuti
  • 2 lžíce strouhanky
  • petrželka nebo pažitka na ozdobu

    Postup přípravy:
  • Na tuku osmahneme cibulku, přidáme droždí a mícháme dokud se nerozpustí.
  • Zalijeme asi jedním litrem vody, osolíme, opepříme a pomalu vaříme na mírném ohni.
  • Do hrnečku dáme vejce a zahustíme je rozmícháním se strouhankou.
  • Navlhčenou lžičkou nabíráme hromádky vaječno-strouhankové směsi a vkládáme je do vroucí polévky jako nočky.
  • Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
  • Na talíři ochutíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]