Polévka z kuřete a kukuřice
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 12, Columbus Praha,1999, čínská kuchyně)Polévka z kuřete a kukuřice - je podle lístečku, který zanechala v naší oblíbené kuchařce moje dcera Soňa s výraznou poznámkou napsaném na žlutém lístečku připevněném sponkou u tohoto receptu - VELMI DOBRÁ. To mne pobídlo její lahodnost ověřit a vás o ní také neošidit. Vím, že dcera má hrozně ráda polívečky, co mám povídat atak tato poznámka receptu poskytuje hodnověrné doporučení. Polévku výrazně ochucuje špetka chilli a přítomnost sherry, zatímco červené paprikové lusky a rajčata ji dodávají svěží až optimistickou barvu.
Suroviny pro 4 osoby:1 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí (asi 175 g)2 lžíce slunečnicového oleje2-3 uhlopříčně pokrájené mladé cibulky (šalotky nebo tzv. jarní cibulky)1 malá nebo 1/2 velké jemně pokrájené červené papriky1 stroužek česneku rozetřený125 g jemně pokrájených mladých klasů cukrové kukuřičky (může být sterilovaná ve slaném nálevu, scezená)1 litr kuřecího vývaru200 g kukuřičných zrn (mohou být použita rozmrazená)2 lžíce sherry2-3 lžičky sladké chilli omáčky2-3 lžičky škrobové moučky2 oloupaná a rozčtvrcená rajčatasůl a pepřnasekaná čerstvá nať koriandru nebo petrželky na ozdobu
Postup přípravy:Kuřecí prsíčka nakrájíme na čtyři dlouhé pruhy a pak z nich přes vlákna nakrájíme malé kousky.Ve woku nebo větším katrolu (pánvi) rozehřejeme olej a otáčíme nádobou aby olej pokryl rovnoměrně dno a byl skutečně horký (nesmí se z něho kouřit!!!).Přidáme nakrájené maso a 3-4 minuty je smažíme, přitom pohybujeme wokem (nádobou), aby se osmažilo po všech stranách a maso nezůstalo uvnitř syrové.Přidáme cibulky, papriku, česnek a 2-3 minuty vše smažíme.Přidáme kukuřičné klásky a vývar, vše uvedeme do varu.Přidáme zrna cukrové kukuřice, sladkou chilli omáčku, zalijeme sherry a podle chuti osolíme.Za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 5 minut.Mezitím smícháme kukuřičnou škrobovou moučku s trochou studené vody a přidáme do polévky na zahuštění.Vše uvedeme opět do varu a mícháme dokud tekutina nezhoustne.Přidáme pokrájená rajčata, sůl a pepř podle chuti a povaříme ještě 1-2 minuty na mírném plameni.Polévku podáváme horkou, ozdobenou nasekanou natí koriandru (požádejte svého zelináře, ať vám ho již konečně přiveze) nebo petrželkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME