Česká gulášová polévka
(Z časopisu "Apetit", str. 74, říjen 2008, česká kuchyně)
Česká gulášová polévka - se moc od maďarské neliší. Snad jen použitím hovězího vývaru k zalití základu a majoránky a kmínu jako koření. Nakonec všechny naše národy včetně slovenského jsme byli tak blízko u sebe, že vzájemné ovlivnění kuchyně bylo pro všechny přínosné. Každý národ přinesl do svého receptu něco specifického. Tak se tedy má vařit gulášová polévka v našich hospodách a restauracích. Podle rady šéfkuchaře získáme navíc svěží a navinulou chuť, když po paprice a před zalitím vývarem rozmícháme v základu velkou lžíci dobrého rajského protlaku (Jaroslav Sapík, restaurace U Koně, Praha-Východ)
Česká gulášová polévkaSuroviny pro 4 osoby:
  • 200 g hovězího výřezu, na malé kostky (odkudkoliv libové vykrájené maso)
  • 1 cibule, na kolečka
  • 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • po špetce kmínu, mletého chilli a majoránky
  • 2 stroužky česneku, drceného
  • 1-2 brambory oloupané a nakrájené na kostky

    Postup přípravy:
  • V hrnci na polovině tuku zpěníme cibulku.
  • Přidáme kostky masa a 3 minuty je opékáme.
  • Zaprášíme paprikou zamícháme a ihned zalijeme polovinou vývaru.
  • Osolíme, ochutíme pepřem, kmínem, chilli a pod pokličkou dusíme maso téměř doměkka.
  • V jiném kastrůlku zpěníme na zbylém tuku mouku, až zesvětlá tak vzniklou jíšku zalijeme zbylým zchladlým vývarem a dobře rozšleháme.
  • Směs s jíškou přilijeme k základu, přidáme brambory, česnek, majoránku a za občasného míchání vaříme ještě 15 minut, až brambory změknou.
    »Při obědě v jedné restauraci si jeden z hostů všiml, že všichni číšníci mají v náprsní kapsičce polévkovou lžíci. Nedalo mu to a toho, který jej obsluhoval, se na tuto zvláštnost zeptal.
    "Víte, pane," odpověděl mu číšník, "majitel najal manažerskou firmu, aby zjistila, jak urychlit a zefektivnit naši práci. Firma po půlročním zkoumání zjistila, že nejčastěji hostovi upadne na zem polévková lžíce a pokud ji obsluhující číšník má po ruce, ušetří 10% času, který věnuje na cestu do kuchyně a zpět ke stolu hosta."
    Host se s vysvětlením spokojí, ale po další době si všimne, že každému číšníkovi visí z poklopce malý provázek. Nedá mu to a opět se číšníka zeptá.
    "Jste velmi všímavý, pane," ztiší číšník hlas, "jste v podstatě první, kdo to postřehl. Ona totiž ta firma dále vyzkoumala, že pokud si při příchodu do práce uvážeme na penis provázek, při návštěvě WC jej lehce za provázek vytáhneme, takže se ho nedotýkáme rukama, nemusíme si tedy mýt ruce a ušetříme 40% času, který trávíme na záchodě."
    "No ale jak ho bez pomoci rukou dáte zpět do kalhot?" nedá to hostovi.
    Číšník ztiší hlas ještě víc a dodá: "Nevím, jak ostatní, ale já si pomáhám tou lžící. . . . . . . . ."
    (Neviditelný pes: "Chechtavej tygr", březen 2009)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]