Ujházy slepičí polévka - Újházy tyúkhúsleves
(Recept z pořadu ČR2: "Párty s kuchařem", díl č. 69, duben 2006)
Ujházy - je maďarská slepičí polévka, k jejíž přípravě se kromě slepičího (případně kuřecího) masa a zeleniny používá i hovězí maso a morkové kosti. Je nazvaná podle herce Ede Újházyho (1864-1925). Mnoho maďarských polévek bývá spojeno se jménem nějaké slavné osoby nebo s etnickými skupinami. Tak např. János Gundel vytvořil polévku "Palócleves" při příležitosti narozenin Kalmána Mikszátha (1847-1910), která byla nazvána podle etnické skupiny "Pálóc", sídlící v pohoří na severu Maďarska. Palóc byli ve středověku příslušníci středoasíjského kmene usidlení starými Uhrami na strategických místech vznikajícího osídlení. Spisovatel Mikszáth z této oblasti pocházel a romantizoval život těchto "dobrých horalů" ve své první úspěšné novele. Herec Ede Újházy (1844-1915), jinak velký labužník, zase vytvořil slepičí polévku "á la Újházy", pro kterou použil sexuálně zdatného kohouta. Spisovatel Endre Nagya ve svých pamětech o tom píše: "Byl vyžadován starý kohout . . . ., takový který byl sice tuhý, šlachovitý, ale osvědčený ve svých vášnivých milostných scénách. Ten byl vařen tři dny a tři noci, a pak kombinován s vývarem a zeleninou - především s "populárním" celerem. Autor pevně věřil v účinek pohlavních a dalších životodárných orgánů tohoto statného ptáka. Byl to také důvod, proč s polévkou podával některou z těchto částí." Snad tento úryvek vystihuje proč hosté Ede Újházyho, byli to pouze muži, si tolik cenili tuto polévku. my dnes již známe jiné podpůrné prostředky a tak nám může postačit dostupnější slepice nebo dokonce kuře.
Suroviny:
  • 1 slepice (kuře) s drůbky
  • 500 g předního hovězího masa
  • 250 g hovězích morkových kostí
  • 2 litry vody
  • 150 g zeleniny (nezbytný celer, mrkev, kapustičky)
  • 1 zelený paprikový lusk
  • 5 žampionů nebo jiných hub (i předem namočených sušených)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek hrášku nebo květáku, případně zelených fazolek
  • sůl a pepř
  • sladká a palivá mletá paprika
  • petrželka a pažitka
  • zavářka např. nudle, játrové knedlíčky nebo tarhoňa


  • Postup přípravy:
  • Kosti a hovězí maso vložíme do hrnce s vodou, uvedeme do varu a zvolna vaříme jednu hodinu. Pak osolíme, vložíme rozseknutou slepici (kuře) a opět velmi pomalu vaříme spolu s drůbky kromě jater.
  • Když je maso ptáka i hovězí měkké, vyjmeme je a polévku scedíme.
  • Do scezeného vývaru přidáme zeleninu, houby, rajský protlak a vaříme ještě asi čtvrt hodiny až je zelenina měkká.
  • Mezitím drůbeží maso obereme z kostí a vložíme zpět do polévky. Hovězí si uchováme pro druhý chod oběda. Přidáme koření a polévku zavaříme nudlemi, tarhoňou nebo knedlíčky. (V Maďarsku vaří těstoviny v osolené vodě zvlášť a do polévky je vkládají až na talíři.- Proč bychom to neudělali také tak?)
  • Polévku posypeme sekanou pažitkou a petrželkou a teplou podáváme.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]