Staročeská pivní polévka
(Recept z pořadu ČR2: "Párty s kuchařem", díl č. 69, duben 2006)

Suroviny:
  • 500 ml světlého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), na kostičky
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce smetany
  • 2 lžíce másla
  • 150 g chleba, na kostky
  • strouhanka
  • muškátový květ
  • sůl
  • petrželka, nasekaná


  • Postup přípravy:
  • Nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle, zalijeme vývarem a pivem, okořeníme muškátovým květem a osolíme.
  • Do vařící polévky vmícháme žloutky předem rozšlehané se smetanou a strouhankou. Necháme dobře provařit.
  • Při podávání na talířích přidáme nakrájený chleba osmažený na másle a ozdobíme sekanou petrželkou.
    » Naši staří - pokud nesedívali do noci v hospodě - chodívali spát se slepicemi. Proto také den a práce u nich začínala se dříve nežli je zvykem dnes. Když se slunce při krátkých dnech opožďovalo, začínal se život a práce za tmy. S tím souvisela také kuchyně. Staří snídavali pravidelně o dvě hodiny dříve než my dnes; obědy konány kolem naší desátoé hodiny dopolední a večeře kolem naši hodiny šesté. Mezi třetí a čtvrtou svačívalo se. Naši v XVI. věku snídali dle stavů svých rozmanitě. Dělník, jda do díla, chroupal k snídani syrovou cibuli a přikusoval režný nebo bílý chléb, jež pokládán za králem všech krmí. Jindy suchá a studená snídaně býval sýr s chlebem. Ten býval obyšejně také svačinou. Sýrem se někdy míní tvaroh, jindy syreček dělaný s kmínem, květem, šalvějí. Také pojídali prostí lidé k snídani syrovátku s chlebem; jiní píjeli patoky nebo řídké pivo, do něhož si namáčeli topinky. Kdo mohl dopřáti sobě snídaně teplé, ti jídali polévku. Především oukrop se zavařeným chlebem a česnekem, nebo polívku s cibule, z krup, z tvarohu, z hrachu. V postě oblibovali polévku ze semence. Onačejší měšťanstvo snídávalo teplé pivo, teplé víno s žemlemi osmaženými nebo s topinkami udušenými na másle a máslem obloženými. Mimo pivo dělána i pivní polévka. Z krmí, jež vyskytly se se mi jakožto snídaně nikoli rázu obecného, byla například litá vejce. Bohatí měšťané popíjeli po ránu také pálenku a destilované vody, kořalky to jemnější, pořizované z nejrozmanitějších rostlin. Známe vody pálené ze semdesáterých rostlin. Prodávali se v apatykách a měšťané jich doma měli někdy až v podivné hojnosti. Měšťanský oběd - či obědy - začínal se obvykle od polévky jako dnes. Byly polévky ze sýra, pražené a jiné vodové i pivní a vinné, ale častěji to byla řídká jícha v níž leželi "fleky" masa vařeného. Následující krmě byvala maso v koření. Maso na polo pekali, na polo dusili v omáčkách ši šalších, do nichž naypáno koření. Třetí krmí bývalo "pečité". Maso pečené na pekáči, či jak říkali v Turnovště, na pekárku", ve své jíše, či jak říkají na Krkonošsku, ve svém "vejpeku" nebo pečeno na rožni.«

    (Zigmund Winter, 1846 - 1912 : "Šat a strava a lékař v XV. a XVI. věku"; kap. "Kterak našim starým chutnalo", sebrané spisy)
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]