Kalabrijská houbová polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 45, Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Kalabrijská houbová polévka – vychází z bohatství hub nacházených v Kalabrijských horá v jižní Itálii. Lesy zde poskytují velké množství hub a bohatstvím chutí i barev. Houby vstřebávají tekutinu, která může ovlivnit chuť pokrmu. Proto raději je přešd použitím otřeme jen vlhkým kouskem látky, než abychom je propírali vodou.
Suroviny:2 lžíce olivového oleje1 pokrájená cibule450 g směsi čerstvých hub (různých hřibů, případně i hlívy ústřičné aj.)300 ml mléka850 ml horkého zeleninového vývaru8 krajíců bílého chleba nebo plátků francouzské bagety2 rozetřené stroužky česneku50 g (3 lžíce) rozpuštěného másla75 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra sůlpepř
Postup přípravy:Ve velké pánvi rozehřejeme olej a 3-4 minuty smažíme cibulku, až je měkká a dozlatova. Otřeme vlhkým hadříkem každou houbu a větší houby pokrájíme na kusy. Vložíme houby do pánve a za neustálého míchání je necháme pokrýt olejem.Přidáme mléko a uvedeme do varu, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni asi 5 minut vařit. Postupně přiléváme horký zeleninový vývar a podle chuti osolíme a opepříme.V předehřátém grilu nebo v opékači opečeme po obou stranách chléb dozlatova. Smícháme česnek a máslem a lžící na každý krajíc naneseme.Namazané krajíce chleba (toasty) vložíme na dno velké polévkové mísy nebo rozdělíme do čtyř samostatných misek nalijeme na ně horkou polévku.Nahoru každé porce nasypeme strouhaný sýr a podáváme.
Kalábrie (Calabria) - zaujímá jihozápadní část Apeninského poloostrova, tak zvanou "špičku boty", která je omývána na východě Jónským a na západě Tyrhénským mořem. Územím procházejí Kalábrijské Apeniny, tři mohutné masívy starého původního horstva, které lemují celé členité pobřeží. Jsou rájem zahraničních turistů a místních houbařů. Kalábrie patří dodneška k výjimečným i když chudším krajům Itálie, ale s téměř nedotčenou přírodou, průzračně čistým mořem s bílými písečnými plážemi. Obyvatelsko se živí zejména turistikou a rybolovem, částečně zemědělstvím (pěstováním citrónů, pomerančů, fíků) a také destilací jasmínu a bergamotu. Klasická kalábrijská kuchyně je založena především na čerstvých rybách, lehkých a čerstvých domácích těstovinách jednoduše připravovaných na nesčetné způsoby a s použitím doma vypěstované zeleniny. Z masa převažuje vepřové. Známé pobřeží "Riviera dei Cedri" získalo svůj název podle cedrátů, nízkých hustých stromků s dlouhými ostrými trny na větvích, jejíchž plody - cedri se zde pěstují ve velkém množství.
ZPĚT do kapitolyHOME