Anenská bramboračka
(Získáno ze sbírky ing. Pavla Svobody, C.Sc. ze Zlína, 2003, česká kuchyně)Anenská bramboračka - je vybraná z obsáhlé sbírky zaměřené výhradně na bramborové polévky, a kterou s velkou pílí sestavil a nakonec i pro účely DDK věnoval můj dobrý přítel ing. Pavel Svoboda, dnes již emeritní ředitel zkušebního a certifikačního gumárenského ústavu ve Zlíně. Ten recept byl původně vybrán z knihy "Brambory a jejich úprava v kuchyních domácích i restauračních", kterou napsal Václav Soukup a vydalo ji nakladatelství Velehrad v Olomouci 1942.
Suroviny pro 6 osob:12 větších brambor1 lžíce másla1 velká cibule, nadrobno1/2 svazečku petrželky, usekaná najemno1 bobkový listsůl a pepř dle chuti500 ml mléka nebo horké vody nebo hovězího vývaru (polévková kostka)
Příloha: na kostky nakrájená žemlička a následně osmažená na másle
Postup přípravy:Uvaříme v páře dvanáct neloupaných bramborů.Uvařené brambory oloupeme a protřeme je cedníkem.Podusíme na kousku másla velikosti vejce s jemně usekanou petrželku a jednou velkou cibuliPřidáme současně s jedením bobkovým listem, solí a pepřem k bramborům.Vše smícháme, ohřejeme a zalijeme půl litrem vařícího mléka nebo horké vody či hovězího vývaru, aby polévka byla přiměřeně řídká a znovu krátce povaříme.Podáváme s na másle osmaženou na kostky nakrájenou žemličkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME