Anenská bramboračka
(Získáno ze sbírky ing. Pavla Svobody, C.Sc. ze Zlína, 2003, česká kuchyně)
Anenská bramboračka - je vybraná z obsáhlé sbírky zaměřené výhradně na bramborové polévky, a kterou s velkou pílí sestavil a nakonec i pro účely DDK věnoval můj dobrý přítel ing. Pavel Svoboda, dnes již emeritní ředitel zkušebního a certifikačního gumárenského ústavu ve Zlíně. Ten recept byl původně vybrán z knihy "Brambory a jejich úprava v kuchyních domácích i restauračních", kterou napsal Václav Soukup a vydalo ji nakladatelství Velehrad v Olomouci 1942.
Suroviny pro 6 osob:
  • 12 větších brambor
  • 1 lžíce másla
  • 1 velká cibule, nadrobno
  • 1/2 svazečku petrželky, usekaná najemno
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř dle chuti
  • 500 ml mléka nebo horké vody nebo hovězího vývaru (polévková kostka)
    Příloha: na kostky nakrájená žemlička a následně osmažená na másle

    Postup přípravy:
  • Uvaříme v páře dvanáct neloupaných bramborů.
  • Uvařené brambory oloupeme a protřeme je cedníkem.
  • Podusíme na kousku másla velikosti vejce s jemně usekanou petrželku a jednou velkou cibuli
  • Přidáme současně s jedením bobkovým listem, solí a pepřem k bramborům.
  • Vše smícháme, ohřejeme a zalijeme půl litrem vařícího mléka nebo horké vody či hovězího vývaru, aby polévka byla přiměřeně řídká a znovu krátce povaříme.
  • Podáváme s na másle osmaženou na kostky nakrájenou žemličkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]