Doktorova bramboračka
(Získáno ze sbírky ing. Pavla Svobody, C.Sc. ze Zlína, 2003)Doktorova bramborová polévka - bylas vybraná z obsáhlé sbírky specializované výhradně na bramborové polévky, kterou věnoval pro účely DDK můj přítel ing. Pavel Svoboda, dnes emeritní ředitel zkušebního a certifikačního gumárenského ústavu ve Zlíně. Recept našel v kuchařské knize Miroslava Majera vydané v roce 1999 "Agenturou VPK" pod názvem "Babiččiny polévky". Polévka je zajímavá kombinací brambor, uvařeného hrachu s kroupami.
Suroviny pro 6 osob:4 větší brambory100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), na kostky50 g hrachu, přes noc namočeného50 g krup2 stroužky česneku1 cibulehladká mouka a sádlo na jíškukmínlibečekmajoránka
Postup přípravy:Hrách namočíme den předem do vody.Druhý den uvaříme do poloměkka, přidáme k němu propláchnuté kroupy a vše spolu dovaříme.Brambory a zeleninu uvaříme zvlášť.Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku.Když jsou brambory již měkké přidáme k nim jíšku a také zvlášť uvařený hrách s kroupami.Ochutíme utřeným česnekem, majoránkou a libečkem a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME