Staročeská krupovka
(Joza Břízová: "Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření, svazek 124, s. 3, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)
Krupovka - je staročeská vydatná polévka z prolisovaných krup obohacená žloutky rozmíchanými ve smetaně. Za starých časů se podávala v šálcích při tanečních zábavách a různých společenských příležitostech.
Suroviny:
  • 80 g krup
  • 1,5 litru vody
  • sůl
  • 1-2 kostky masoxu
  • 125 ml sladké smetany
  • 30 g másla
  • špetka muškátového květu
  • petrželka
  • citrón
    Postup přípravy:
  • Kroupy přebereme a dvakrát propláchneme.
  • Pak je uvaříme ve slané vodě doměkka, prolisujeme je cedníkem a dolijeme vyvařenou vodu.
  • Přidáme kostky masoxu; máme-li k dispozici vývar z kostí nebo z hovězího masa, dolijeme objem místo vodou vývarem.
  • Před podáváním vmícháme do horké polévky čerstvé žloutky rozmíchané ve smetaně, přidáme kousek másla, okořeníme květem a rozsekanou petrželkou a přikápneme citrónovou šťávu podle chuti.
  • Podáváme jako bujón v šálcích při čemž do každého položíme na dno tenký plátek citrónu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]