Revúcké gulky v polévce s kyselou smetanou
(Marie Úlehlová-Tilschová aj.:"Vaříme účelně a zdravě", SNZdL Praha, 1956, slovenská kuchyně)

Suroviny:
Na knedlíčky podle T. Vansové:
  • 1/2 kg mletého vepřového masa (i maso ze žebírek, kosti můžeme použít do vývaru)
  • 10 bramborů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce krupice nebo strouhané housky
  • 1 vejce nebo 2 žloutky
  • sůl a pepř
  • česnek
    Na polévku:
  • 1 cibule
  • kosti
  • bobkový list
  • 200 ml kyselé smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

    Postup přípravy:
    Příprava knedlíčků:
  • Syrové brambory ustrouháme a vodu z nich vytlačíme.
  • Přidáme umleté maso, sůl, koření, vejce a zahustíme vše moukou i krupicí nebo strouhanou houskou.
  • Ze směsi vytvoříme knedlíčky asi tak veliké jako děláme švestkové.
    Příprava polévky:
  • Mezitím vaříme kosti spolu s cibulí a bobkovým listem.
  • V přecezeném vývaru zavaříme knedlíčky asi během 15 minut. a když jsou již uvařené, vyjmeme je.
  • Nakonec do polévky přidáme kyselou smetanu s trochou rozkvedlané mouky, necháme přejít varem, aby polévka zhoustla.
  • Polévku podáváme na talíři s vloženými knedlíčky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]