Bramborová polévka z vepřových žebírek s majoránkou
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)Mleté maso - je obecně vděčné svými téměř nepřebernými možnosti úprav a různými obměnami jak z hlediska složení mletého masa, tak použitého koření, bylinek nebo druhu zeleniny i příloh. Takový je i pokrm, u kterého zapečené vrstvy ochuceného mletého masa ve vrstvách těstovin před zapečením zalijeme vajíčky. Jednoduché, laciné a dobré! Nic nebrání tomu, abychom zapékané těstoviny nebo již mleté maso podle libosti okořenili a podle svého ovoněli bylinkami.
Suroviny:1 kg vepřových žebírek1,5 l vody na uvaření žebírek4 zrnka pepře2 zrnka nového koření500 g oloupaných brambor, na kostičky4 lžíce hladké mouky1 lžíce sádla na jíšku3-4 stroužky česneku1 lžíce majoránkypolévkové koření např. "Vegeta" na dochucení (není nutné)
Postup přípravy:Žebírka uvaříme ve vodě s pepřem, novýn kořením, solí a cibulí. Zvlášť také uvaříme kostičky z brambor. V jiném hrnci připravíme z tuku a mouky světlou jíšku. Jíšku zalijeme vývarem z vepřových žebírek a provaříme za stalého míchání asi tak 30 minut. Po provaření přidáme kostičky brambor, rozetřený česnek, majoránku a dle chuti mletý pepř. Případně polévku ještě dochutíme polévkovým kořením např. vegetou. Nakonec přidáme na menší kousky nakrájené maso z obraných žebírek.
ZPĚT do kapitolyHOME