Pětiminutová polévka
(Z časopisu: "Chatař a chalupář", strana 48, číslo 5, 1999)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1 litr hovězího vývaru (případně z kostek či granulí)
  • 250 g pórku, najemno nakrájený
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 1 lžíce bílého sladkého vína
  • sójova omáčka (není nutná)
  • koření a bylinky dle chuti
  • sůl a pepř


  • Postup přípravy:
  • Ve vývaru povaříme pórek a rozšlehaná vejce naléváme tenkým pramínkem do vařící polévky.
  • Nemícháme, aby sražené vajíčko vytvořilo v polévce imaginární obrazce.
  • Přidáme víno a dochutíme solí a kořením (případně sójovou omáčkou) a posypeme bylinkami (pažitka aj.).
    » (zpět na předchozí ukázku) Stále ještě bylo brzy z večera, ani uliční světla nebyla dosud rozžata. Ale ředkvičářka, čili "křenová bába", jak děti říkaly, seděla už před vchodem k Hasslerovi a strouhala čpavé kořeny. Fanynka jen vztáhla hrníček, který nesla z domova. Stará matka jej za dva centy zpola naplnila. Šťastna, že má nesnadný nákup masa konečně za sebou, nakoupila Fanynka ještě u zelináře za dva centy zeleniny do polévky. Dostala osekanou mrkev, zvadlý kus celerové nati, přezrálé, měkké rajské jablíčko a čerstvou větvičku petržele. To všechno uvaří s kostí, aby byla polévka bohatá a sytá; i nitky masa v ní poplavou. Tučné, doma dělané nudle budou do ní přidány. Taková skvělá polévka s krajícem chleba namazaným okořeněným morkem - božíčku, jaký skvělý to bude nědělní oběd!«

    (Betty Smith, 1904-1972, americká spisovatelka: "V Brooklynu roste strom", Práce Praha, 1970)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]