Anče - smetanová polévka z černé kuchyně
(PhDr Magdalena Beranová: "Chatař a chalupář", čís. 6, 1997, česká kuchyně)
Recept na polévku - byl převzat z knihy "Hospodářská pražská kuchařka", která vyšla v roce 1819. V Orlických horách se ještě mnoho let, vlastně až snad dodnes vaří obdobná varianta této polévky, navíc obohacené houbami a ovoněná bobkovým listem.
Suroviny:
  • 1 litr vody
  • 200 až 300 ml sladké nebo kyselé smetany
  • hladká mouka, přiměřeně na zahuštění
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 - 3 čerstvé žloutky, nebo sázená vejce
  • 500 g uvařeného zelí jen do křupava
    Příloha: brambory na loupačku nebo smažená houska či chléb, tmavé pečivo


  • Postup přípravy:
  • Vodu dáme vařit do většího hrnce, aby později polévka nevykypěla.
  • Rozklekláme v kyselé nebo sladké smetaně přiměřené množství mouky na zahuštění (asi 2 lžíce).
  • Tuto směs rozmícháme ve vařící vodě.
  • Přisypeme trochu kmínu a povaříme.
  • Můžeme též zamíchat několik čerstvých žloutků, nebo dát na talíř po sázeném vejci.
  • Polévku pojídáme s brambory na loupačku.
  • Můžeme však také nabídnout smaženou housku nebo chléb; případně přidat libovolné množství uvařeného, křupavého zelí.
    »To co Palečka probudilo, byla vůně mléčné polévky se sázenými vejci, které se v Orlických horách říká kyselá ančka. "Snad vám přijde k chuti," řekla paní Hejkrlíková, když nesla na stůl talíře a velký hrnec, z kterého vycházela ta libá vůně. "Je z mléka brambor a vajec, no a nějaká houba je v ní taky". "My ji vaříme taky" řekla Palečkova maminka. "Dá se trochu cibule, bobkový list a kmín, brambůrky a houby, a když je to povařené, přileje se zahuštěné mléko. "Nebo smetana, ta nic nepokazí", řekl kapitán Hejkrlík. "A nakonec se do toho rozklepnou dvě tři vejce . . ." "Správně", řekl podporučík Mačát, "ale ta se nerozkvedlávají, ta se nechávají vcelku. Já ji taky znám, moje maminka ji dělávala třikrát týdně a nikdy se nám nepřejedla." "Potom se tam dá ještě lžíce octa. . ." "A úplně nakonec lžíce másla," řekl Paleček. "Na máslíčko, prosím Vás, nikdy nezapomínejte. Viď, mámo." Celý pokoj se rozvoněl tou polévkou z Orlických hor a bylo by se povídalo o dalších jídlech z dětství, z domova, o křápancích neboli cmundě, o buchtách se slívami nebo se zelím, velkých jako cihly, a o moravském zelí z dětství paní Hekrlíkové«.

    (Vladimír Thiele, 1921 - český publicista: "I v pohádkách se přechází jen na zelenou", Praha 1971)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]