Krémová houbová polévka s fazolemi
(Gary Rhodes:"Cooking for friends", TV seriál BBC, 2001)
Suroviny:300 g bílých fazolí (sušené nebo z konzervy)máslo1 cibulka2 - 3 stroužky česneku 200 g žampionů600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru300 ml mlékačerstvá petrželka na ozdobu
Příloha: tmavé pečivo
Postup přípravy:Pokud použijeme sušené fazole, tak je namočíme do studené vody na 12 hodin a pak je teprve vaříme až jsou měkké. Nebo můžeme vzít bílé fazole z konzervy, pak je jen scedíme a několik jich odložíme na ozdobu. Na pánvičce rozpustíme máslo; jakmile začne bublat nasypeme na ně nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný stroužek česneku. Zahříváme, ale cibule ani česnek nesmí změnit barvu, jen zesklovatět. Přisypeme žampiony nakrájené na plátky a osmažené a dáme si jepak stranou. Do hrnce s cibulkou a česnekem přidáme fazole, podlijeme kuřecím nebo zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.Povaříme na středním ohni 15 až 20 minut, potom přidáme ještě mléko a opět přivedeme k mírnému varu. Osolíme opepříme a pak krátce rozmixujeme a aby polévka byla co nejjemnější ještě ji propasírujeme. Hotovou polévku nalijeme do misky, ozdobíme odloženými smaženými plátky žampionů, fazolemi a nadrobno nakrájenou petrželkou. Povrch pokapeme olivovým olejem a podáváme s tmavým pečivem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME