Francouzská houbová polévka
("Prima vařečka", TV Prima, březen 2001, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 400 g houbové směsi (shi-take, hlíva ústřičná, lišky a pod.)
  • 60 g másla
  • 2 šalotky
  • 20 g hladké mouky
  • 300 ml vína madeiry nebo jiného dezertního vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • veka
  • sůl a pepř
  • petrželová nať
  • olej


  • Postup přípravy:
  • Na másle opečeme jemně nakrájenou šalotku.
  • Přidáme na větší kousky pokrájené houby a mouku.
  • Krátce orestujeme, zalijeme přibližně 1/2 litrem vody a povaříme 15 minut.
  • Přilijeme víno a vaříme zhruba ještě pět minut.
  • Na závěr zjemníme polévku smetanou rozšlehanou se dvěma žloutky.
  • Necháme krátce povařit, dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem.
  • Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky.
    »Po důkladné prohlídce zásob jsme zjistili, že kromě kůže ze slaniny máme ještě jednu ostrou papriku, špetku soli a majoránku. Při trošce fantazie se z toho dalo lecos vykouzlit. Bylo třeba se porozhlédnout po "darech přírody". Ivana jsem poslal pro brambory a já se vydal hledat houby. Musím ještě poznamenat, že jsem Ivanovi celé večery přednášel mykologii. "Moje máma," říkal jsem mu "pozná bezpečně aspoň třicet druhů hub, ona je totiž Liptovanka, no a já, její syn, znám nejmíň dvacet". Nebylo třeba jít daleko. Na druhé straně potoka jsem objevil množství žampiónů, holubinek a tanečnic, kterým jsme říkali také špičky. Hlavně ty poslední se mi zdály trochu velké a příliš voňavé. Inu - jaký kraj, takové špičky, pomyslel jsem si a začal je čistit. Z kůže od slaniny jsem pozorně odstranil olej z kola, přidal pálivou papriku, majoránkové plevy, sůl, několik listů šťovíku pro chuť a začal vařit. Na vidličku se mi podařilo chytit v potoce šest hlaváčů. Je to vynikaljící ryba. Za chvíli přišel Ivan s brambory, ale bylo jich málo, vyplašil ho nějaký chlap s kosou. Za necelou půlhodinku se polévka vařila a já do ní vhodil vyčištěné hlaváče. Zběleli, zkroutili se. Polévka začala vonět jedna radost. To už milý Ivan nevydržel, se lžící v ruce seděl u kotlíku a nedal se odehnat. "Ta ostrá paprika jí dala zvláštní pikantní chuť," prohlásil s blaženým úsměvem usrkával dál. Nechal jsem ho, byl velmi hladový.
    (Jozef Kroner, 1924, slovenský herec: "Herec nejen na udici", Praha 1982)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]