Valašká falešná jitrnicová polévka
(Jaroslav Štika: "Lidová strava na Valašsku", sbírka receptů str. 148, Vydavatelství Kneifl Praha, 1997)
Polévky - měly v jídelníčku valašského lidu významné místo. Byly samostaným a jediným jídlem na snídaní a často i na oběd a na večeři. Proto se více cenily polévky husté a vydatné. Dělí se na polévky postní (např. kmínová, kmínová se zelnou vodou tzv. "žebračka" aj.), masité (uzená, zabíjačková aj.) a alkoholické (pivní a vinné)
Suroviny:
  • 1/2 hrnku čočky
  • 1/4 hrnku středních krup
  • sádlo nebo slanina
  • 1,5 litru vody
  • majoránka
  • česnek
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Kroupy namočíme přes noc a uvaříme ve vodě.
  • Zvlášť uvaříme čočku a propasírujeme.
  • Protlak smícháme s vařenými kroupami a necháme přejít varem.
  • Osolíme, ochutíme pepřem a majoránkou a dochutíme česnekem.
  • Omastíme sádlem nebo rozpuštěnou slaninou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]