Rajčatová polévka s pomerančovou šťávou - Tomato - Orange Soup
(Leah Patak z Vancouveru, recept z ostrova Martha's Vineyard na východním pobřeží USA, březen 2005)
Suroviny pro 4-6 porcí:4 šálky kuřecího vývaru (např. z kostky)798 ml plechovka oloupaných rajčat se šťávou1 velká cibule, na tenké plátky1 velká mrkev, na tenké plátky1 lžička nastrouhané citrónové kůry2 bobkové listy1 lžičky cukru2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky1 šálku pomerančové šťávy nejlépe z čerstvého pomeranče
Na jíšku:3 lžíce másla
Příloha: houska, na kostičky, osmažená dozlatova
Postup přípravy:Smícháme vývar, rajčata se šťávou, cibuli, mrkev a citrónovou kůru, bobkový list a cukr v těžkém a přiměřeně velkém hrnci (asi 2,5 - 3 litru). Přivedeme k varu na intenzivním ohni, . . . po chvíli rajčata rozdrtíme lžící. Zmírníme plamen na střední stupeň a vaříme asi 40 minut , nebo až je zelenina hotová. Polévku zahustíme jíškou: na malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku, mícháme asi dvě minuty a přidáme asi 1 šálek vývaru a vymícháme dohladka. Tuto směs nalijeme do polévky v hrnci, vaříme za občasného míchání asi 4 minuty až polévka zhoustne. Z polévky odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji po částech v mixéru nebo přímo v hrnci ručním mixérem na pyré. Hustou polévku u případně vrátíme zpět do hrnce (při práci s mixérem) a zamícháme do ní pomerančovou šťávu, dochutíme solí a pepřem. Při podávání můžeme na polévku, již na talíři, nasypat trochu nastrouhané mrkve. K polévce podáváme opečené krutony z housky. Polévku můžeme uskladnit v chladu a podávat studenou nebo ji přihřejeme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME