Ainsleyho polévka z restovaných rajčat se smetanou - Roasted Tomato and Creme Fraiche Soup
(Ainsley Harriott: "Ainsley's Gourmet Express", seriál TV BBC2, převzato v srpnu 2003)
Suroviny pro 4 porce:8 rajčat, oloupaná a rozpůlená1 červená cibule, na čtvrtinky1 palice česneku, horizontálně rozpůlená2 větvičky tymiánu2 lžíce olivového olejesůl a čerstvě mletý pepř1 litr horkého zeleninového vývaru110 g smetany ("créme fraîche")3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Příloha: kostky opečeného chleba
Postup přípravy: Předehřejeme troubu na 200°C (plyn na stupni 6). Rajčata, červenou cibuli, celé půlky palice česneku, tymián rozložíme na plech, postříkáme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem a pečeme pod grilem 30 minut, až jsou měkké - skoro malinko opálené Z plechu odstraníme cibuli a česnek a dáme je stranou. Polovinu vývaru nalijeme na rajčata na plechu a vrátíme je do trouby na 10 minut. Mezitím sloupneme z cibule a česneku slupku a dužiny rozmixujeme na pastu. Plech vyjmeme z trouby, odstraníme větvičky tymiánu. Vývar i rajčaty přelijeme do mixeru a všechny zbytky z plechu tam pečlivě vyškrábneme; třeba pomocí gumové stěrky nebo dřevěné vařečky. Rozmixovanou směs přecedíme do čistého hrnce, přidáme zbývající vývar a smetanu ("créme fraîche"), mírně ohřejeme a dochutíme. Přidáme petrželku a nalijeme na talíře a podáváme s teplými kostečkami opečeného chleba.
Poznámka DDK:
Restování rajčat - se zeleninou dává polévce delikátní chuť. Jestliže chceme dosáhnout opravdu polévku ve všech směrech s chutí středomořské kuchyně, tak použijme malá švestková rajčata (tj. malá koktejlová - neboli malinká rajčata velká jako švestky).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME