Asturijská polévka s fazolemi a klobáskou - Asturian Bean Sausage Soup
(Clarissa Dickson Wright:"Two Fat Ladies" TV seriál BBC, 2002)Asturie - je historické území na severozápadě Španělska u Biskajského zálivu mezi provinciemi Galicia, Castiliia a Cantabria. Tato vydatná polévka je typické venkovské jídlo, vhodné pro těžce pracující na poli apod. Údajně pochází ze středního Španělska. Je podobná a stejně jednoduchá i vydatná jako jsou např. francouzské polévky "potée" nebo normanské či vlámské "ošpó" (hochenpot) aj.
Suroviny:3 syrové paprikové klobásky 3 černé klobásky 300 g bílých fazolí namočených přes noc 1 uzené vepřové kolínko 300 g vepřové žebírko 150 g bůčku na kostky 300 g zelí na proužky 4 - 5 brambor sůl a pepř
Příloha: chléb
Postup přípravy: Do vyššího hrnce nasypeme předem namočené fazole, které ještě jsme ještě předtím asi 10 minut povařili.Nezapomeňme, jinak bychom mohli mít ošklivé břišní potíže. Na fazole v hrnci položíme uzené koleno (nebo šunku s kostí), nakrájený vepřový bůček, ještě pár kousků bůčku nakrájeného na kostičky a přidáme vepřový bůček s kostí (jedno žebírko). Do hrnce vše poměrně natěsnáme a bohatě zalijeme vodou tak, aby maso bylo potopeno. Pokud jsou naše paprikové klobásky ostré a ještě k tomu i hodně kořeněné, tak už pálivou papriku a žádné jiné koření nepřidáváme, pokud nejsou, přidáme pálivou papriku. Dáme pozor, aby uzené koleno nebylo příliš slané, pokud ano, je nutno je vymáčet ve studené vodě a případně ještě blanžírovat (tj. ponořit do studené vody a tu uvést do varu a koleno po chvilce vyjmout).Hrnec dáme na sporák a vaříme na mírném plameni asi tak 1 hodinu. Po této době již měkké maso vyjmeme z vývaru, koleno a žebírko obereme. Kůži případně odstraníme, ale nemusíme . . . je měkoučká a taky dobrá. Všechno maso i klobásky nakrájíme na větší kousky a vložíme je zpět do vývaru. Teď můžeme přidát nakrájené brambory na čtvrtky a ještě čerstvé zelí na nakrájené na proužky. Dobře vše zamícháme a ještě vaříme dokud nezměknou brambory.; ale jen přesně tak dlouho, nic víc, nic méně. K polévce musíme podávat hodně chleba, jinak to není možné - je opravdu hodně velmi vydatná a dobrá.
nahoru
Pro úplnost a porovnání uvádím ještě poněkud jednodušší recept nazvaný Polévka z Asturias ze "Španělské kuchařky".
Polévka z Austurias
(J. a D. Novotné: "Španělská kuchařka, str. 26, Vyšehrad Praha, 1999, španělská kuchyně)
Suroviny:
1 cibule100 g klobásky olej250 g bílých fazolí2 stroužky česnekumletý pepř100 g slaniny sůl100 g šunky2 krajíce bílého chleba.
Postup přípravy:Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek, osmaženou slaninu, maso s klobásami a namočené fazole. Zalijeme 2,5 litry vody a vaříme 3 hodiny. Podáváme s kostičkami osmaženého chleba. Tak si vyberme!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME