Asturijská polévka s fazolemi a klobáskou - Asturian Bean Sausage Soup
(Clarissa Dickson Wright:"Two Fat Ladies" TV seriál BBC, 2002)
Asturie - je historické území na severozápadě Španělska u Biskajského zálivu mezi provinciemi Galicia, Castiliia a Cantabria. Tato vydatná polévka je typické venkovské jídlo, vhodné pro těžce pracující na poli apod. Údajně pochází ze středního Španělska. Je podobná a stejně jednoduchá i vydatná jako jsou např. francouzské polévky "potée" nebo normanské či vlámské "ošpó" (hochenpot) aj.
Suroviny:
  • 3 syrové paprikové klobásky
  • 3 černé klobásky
  • 300 g bílých fazolí namočených přes noc
  • 1 uzené vepřové kolínko
  • 300 g vepřové žebírko
  • 150 g bůčku na kostky
  • 300 g zelí na proužky
  • 4 - 5 brambor
  • sůl a pepř

  • Příloha: chléb

    Postup přípravy:
  • Do vyššího hrnce nasypeme předem namočené fazole, které ještě jsme ještě předtím asi 10 minut povařili.
  • Nezapomeňme, jinak bychom mohli mít ošklivé břišní potíže.
  • Na fazole v hrnci položíme uzené koleno (nebo šunku s kostí), nakrájený vepřový bůček, ještě pár kousků bůčku nakrájeného na kostičky a přidáme vepřový bůček s kostí (jedno žebírko). Do hrnce vše poměrně natěsnáme a bohatě zalijeme vodou tak, aby maso bylo potopeno.
  • Pokud jsou naše paprikové klobásky ostré a ještě k tomu i hodně kořeněné, tak už pálivou papriku a žádné jiné koření nepřidáváme, pokud nejsou, přidáme pálivou papriku.
  • Dáme pozor, aby uzené koleno nebylo příliš slané, pokud ano, je nutno je vymáčet ve studené vodě a případně ještě blanžírovat (tj. ponořit do studené vody a tu uvést do varu a koleno po chvilce vyjmout).
  • Hrnec dáme na sporák a vaříme na mírném plameni asi tak 1 hodinu.
  • Po této době již měkké maso vyjmeme z vývaru, koleno a žebírko obereme.
  • Kůži případně odstraníme, ale nemusíme . . . je měkoučká a taky dobrá.
  • Všechno maso i klobásky nakrájíme na větší kousky a vložíme je zpět do vývaru.
  • Teď můžeme přidát nakrájené brambory na čtvrtky a ještě čerstvé zelí na nakrájené na proužky.
  • Dobře vše zamícháme a ještě vaříme dokud nezměknou brambory.; ale jen přesně tak dlouho, nic víc, nic méně.
  • K polévce musíme podávat hodně chleba, jinak to není možné - je opravdu hodně velmi vydatná a dobrá.
    nahoru

    Pro úplnost a porovnání uvádím ještě poněkud jednodušší recept nazvaný Polévka z Asturias ze "Španělské kuchařky".

    Polévka z Austurias
    (J. a D. Novotné: "Španělská kuchařka, str. 26, Vyšehrad Praha, 1999, španělská kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 cibule
  • 100 g klobásky
  • olej
  • 250 g bílých fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • 100 g šunky
  • 2 krajíce bílého chleba.

    Postup přípravy:
  • Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek, osmaženou slaninu, maso s klobásami a namočené fazole.
  • Zalijeme 2,5 litry vody a vaříme 3 hodiny.
  • Podáváme s kostičkami osmaženého chleba. Tak si vyberme!
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]