Středomořská omáčka na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)Středomořská omáčka - je populární omáčkou v oblastech, jak je nakonec ji zřejmé z názvu - Středomoří, připravována z výlovků rybářů na slunných pobřežích Itálie. Itálie má více než 7000 kilometrů dlouhé pobřeží. Středozemní moře (původně Mare Nostrum, ("naše moře"), jak mu říkali Římané) je z historických důvodů rozděleno na čtyři části: Jaderské, Tyrhénské, Jónské a Ligurské moře. Zde získáme dostatek "relativně" laciných čerstvých plodů moře. My je zde ve vnitrozemí musíme bohužel, ale celkem úspěšně, nahradit zmrazeným balíčkem mořských plodů, který často nacházíme v chladících boxech supermarketů, nebo je můžeme získat ve specializovaných nebo asijských prodejnách. Omáčka se hodí k širokým těstovinám různých tvarů, jako jsou např. italské "pappardelle.
Suroviny pro 4 osoby:60 ml olivového oleje1 cibule nasekané najemno2 - 3 stroužky česneku nasekaného najemno750 g plodů moře120 ml suchého bílého vína500 ml italské omáčky na těstoviny nebo protlaku " passata" z hypermarketu nebo vlastní.120 ml zeleninového vývarusůl podle chutihrst hladkolisté petrželky na posypání
Postup přípravy:Olej rozpálíme ve velké pánvi.Vsypeme cibuli a po chvíli česnek.Za stálého míchání opékáme 4 minuty.Přidáme plody moře a zprudka ale krátce opečeme, aby změkly.Vlijeme víno, povaříme, přilijeme rajskou omáčku a vývar.Přivedeme k varu, občas zamícháme.Dosolíme podle chuti a smícháme např se širokými nudlemi "pappardelle".
Klasická italská rajská omáčka - "Salsa classica"
Příprava:Na malém množství oleje necháme zesklovatět 200 g pokrájené cibule a 2 oloupané stroužky česneku překrojené na půlky.Přidáme 1,5 kg zralých oválných rajčat "perini" pokrájených na kousky.Přidáme řapíkatý celer a mrkev, které jsme svázali do svazku kytičky "bouquet garne" a mírně osolíme.Necháme 45-60 minut vařit na mírném ohni, dokud nebudou rajčata rozvařená a tekutina dostatečně odpařená.Vyndáme svazek aromatické zeleniny a omáčku propasírujte ve strojku na zeleninu nebo přes síto..Omáčku přelijeme do sklenice nebo misky pro další použití v našem středomořském receptu, případně ji použíjeme samotnou s těstovinami (nočkami, rýží).
Omáčka z čerstvých rajčat - Sugo di pomodoro crudo"
PřípravaSlupku čerstvých keříčkových rajčat nařízneme do kříže a na malou chvíli ponoříme do vařící vody (maximálně na 30 vteřin).Pak je naběračkou s otvory vyjmeme a slupku lehce sloupneme.Rajčata překrájíme na půlky, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. (Tento způsob přípravy rajčat se nazývá "concassé".) Na pánvi ohřejeme trošku oleje s malým oříškem másla, neoloupaný stroužek česneku a jemně nakrájenou cibulí.Vložíme rajčata a 2 minuty restujte Pak omáčku použijeme třeba do našeho středomořského receptu nebo k nim přidáme těstoviny uvařené "al dente" a sníme taky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME