Středomořská omáčka na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)
Středomořská omáčka - je populární omáčkou v oblastech, jak je nakonec ji zřejmé z názvu - Středomoří, připravována z výlovků rybářů na slunných pobřežích Itálie. Itálie má více než 7000 kilometrů dlouhé pobřeží. Středozemní moře (původně Mare Nostrum, ("naše moře"), jak mu říkali Římané) je z historických důvodů rozděleno na čtyři části: Jaderské, Tyrhénské, Jónské a Ligurské moře. Zde získáme dostatek "relativně" laciných čerstvých plodů moře. My je zde ve vnitrozemí musíme bohužel, ale celkem úspěšně, nahradit zmrazeným balíčkem mořských plodů, který často nacházíme v chladících boxech supermarketů, nebo je můžeme získat ve specializovaných nebo asijských prodejnách. Omáčka se hodí k širokým těstovinám různých tvarů, jako jsou např. italské "pappardelle.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 cibule nasekané najemno
  • 2 - 3 stroužky česneku nasekaného najemno
  • 750 g plodů moře
  • 120 ml suchého bílého vína
  • 500 ml italské omáčky na těstoviny nebo protlaku " passata" z hypermarketu nebo vlastní.
  • 120 ml zeleninového vývaru
  • sůl podle chuti
  • hrst hladkolisté petrželky na posypání

    Postup přípravy:
  • Olej rozpálíme ve velké pánvi.
  • Vsypeme cibuli a po chvíli česnek.
  • Za stálého míchání opékáme 4 minuty.
  • Přidáme plody moře a zprudka ale krátce opečeme, aby změkly.
  • Vlijeme víno, povaříme, přilijeme rajskou omáčku a vývar.
  • Přivedeme k varu, občas zamícháme.
  • Dosolíme podle chuti a smícháme např se širokými nudlemi "pappardelle".
    Klasická italská rajská omáčka - "Salsa classica"
    Příprava:
  • Na malém množství oleje necháme zesklovatět 200 g pokrájené cibule a 2 oloupané stroužky česneku překrojené na půlky.
  • Přidáme 1,5 kg zralých oválných rajčat "perini" pokrájených na kousky.
  • Přidáme řapíkatý celer a mrkev, které jsme svázali do svazku kytičky "bouquet garne" a mírně osolíme.
  • Necháme 45-60 minut vařit na mírném ohni, dokud nebudou rajčata rozvařená a tekutina dostatečně odpařená.
  • Vyndáme svazek aromatické zeleniny a omáčku propasírujte ve strojku na zeleninu nebo přes síto..
  • Omáčku přelijeme do sklenice nebo misky pro další použití v našem středomořském receptu, případně ji použíjeme samotnou s těstovinami (nočkami, rýží).

    Omáčka z čerstvých rajčat - Sugo di pomodoro crudo"
    Příprava
  • Slupku čerstvých keříčkových rajčat nařízneme do kříže a na malou chvíli ponoříme do vařící vody (maximálně na 30 vteřin).
  • Pak je naběračkou s otvory vyjmeme a slupku lehce sloupneme.
  • Rajčata překrájíme na půlky, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. (Tento způsob přípravy rajčat se nazývá "concassé".)
  • Na pánvi ohřejeme trošku oleje s malým oříškem másla, neoloupaný stroužek česneku a jemně nakrájenou cibulí.
  • Vložíme rajčata a 2 minuty restujte
  • Pak omáčku použijeme třeba do našeho středomořského receptu nebo k nim přidáme těstoviny uvařené "al dente" a sníme taky.
  • nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]