Italská omáčka pesto na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)Italská omáčka pesto - "Pesto alla Genovese" je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru - obvykle parmazánu. Je původem z Janova v Ligurii - oblasti severní Itálie ("pesto alla Genovese"). Název je odvozen o slova "pešta" což znamená rozmělňovat nebo zničit", pocházejícího ze stejného latinského kořenu, kdy se bylinky a česnek drtily paličkou v hmoždíři. Historicky vzato bylo pesto připravováno na mramorové třecí misce s dřevěnou paličkou. V roce 1944 referoval "The New York Times", že byly dovezeny konzervy "pesto pasta". V roce 1946 zase v časopise "Sunset" uvedl pasto recept Angelo Pellegrini. Angelo Pellegrini (1904 - 1991) byl autor knih "O radosti z pěstování a výroby domácího jídla a vína" ve které vycházel ze zkušenosti italských přistěhovalců. Později se stal profesorem anglické literatury na "University of Washington". Pellegrinova rodina se přistěhovala z Toskánska. Bazalkové pesto ze však z počátku příliš populární nestalo a to od roku 1980 až do roku 1990. Jakmile je dnes pesto připraveno (i ve velkovýrobě), plní se do uzavíratelných sklenic. V lednici vydrží dlouho a podává se k těstovinám. V našich obchodních domech jsou již k dostání krabičky nebo skleničky s hotovým pestem a hodně ho využívají profesionální kuchaři. My však jistě dáme přednost domácímu, pokud nám ovšem narostlo dostatek bazalky na zahrádce nebo balkóně.
Suroviny:125 ml olivového oleje3 lžíce piniových oříšků (lze nahradit mandlemi nebo vlašskými ořechy)2 - 3 stroužky česneku1/2 lžičky mořské soli2 hrsti listů bazalky a ještě listy na ozdobupepř podle chuti60 g jemně nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
Postup přípravy:Lžící olivového oleje rozpálíme v malé pánvi s nepřilnavým povrchem.Přidáme do pánve piniové oříšky (vlašské ořechy nebo mandle) a tři minuty opékáme.Pak vhodíme opečené oříšky, česnek a sůl do robotu a rozmixujeme, nebo můžeme použít stylově třecí misku - hmoždíř, nejlépe kameninový.Přidáme bazalkové listy, zbylý olej a rozmixujeme (rozmělníme) do hladké pasty.Dochutíme pepřem, vmícháme parmazán.Servírujeme nejlépe s těstovinami ve tvaru motýlků.("farfale").Nakonec porce těstovin s pestem ozdobíme celými bazalkovými listky.
Obdobný recept v DDK:Bazalková omáčka "pesto"
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME