Italská omáčka napoletana na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)Italská omáčka napoletana - neboli "Salsa di Pomodoro alla Napoletana" je omáčka vhodná na těstoviny, která je také nejjednodušší ze všech italských rajčatových omáček. Je základem mnoha dalších omáček na bázi oblíbených voňavých rajčat.
Suroviny:1,5 kg rajčat, spařených a oloupaných2 lžíce olivového oleje1cibule, nasekaná3 stroužky česneku, nasekaných1 lžička cukru2 bobkové listystrouhaný parmazán nebo sýr Gran Moraviobazalka k podávání
Postup přípravy:Spařená a pak oloupaná rajčata přepůlíme, zbavíme semínek a nahrubo nasekáme.Olej rozpálíme v hrnci, přidáme nasekaný česnek a cibuli.Po pěti minutách přidáme i rajčata, cukr, bobkové listy a přivedeme k varu.Snížíme plamen, hrnec zpola přiklopíme a vaříme jednu hodinu.Občas obsah hrnce promícháme.Pak osolíme opepříme podle chutiPodáváme například na vroubkovaných šikmo useknutých těstovinových trubkách ("penne rigate") Nakonec na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme natrhanými listy bazalky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME