Italská boloňská omáčka na těstoviny
(Z propagačního časopisu: "Alberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str. 26, italská kuchyně)Boloňská omáčka - neboli Bolognese sauce či "ragù alla bolognese" je také známa pod francouzským názvem "sauce bolognaise". Jak již název napovídá omáčka je původem z italské Boloně. Tradiční a původní předpis byl registrován v roce 1982 na "Accademia Italiana della Cucina", kde byly také definovány přípustné suroviny jako je: hovězí maso, pancetta, cibule, mrkev, celer, rajčatová pasta, masový vývar, bílé víno a mléko nebo smetana. Přesto další jiné suroviny se postupem času v tradiční boloňské omáčce objevily. Bylo to např. mleté vepřové maso nebo vepřové klobásy. Kuřecí, králičí a nebo husí játra mohly být použity při speciálních slavnostních příležitostech. Podle Marcella Hazana je v jeho kuchařce "The Classic Italian Cookbook" doporučováno nespěchat a přípravou a není neobvyklé doporučení, že jako nejlepší dušení je doba pět až šest hodin. Bolóňané tradičně podávají k tomuto vynikajícímu ragů čerstvě připravené domácí těstoviny "tagliatelle" ("tagliatelle alla bolognese") anebo s jejich tradiční zelené lasagne. V našem receptu je omáčka připravená podobně, kde kromě rajčatového pyré s je použito předem a dobře osmahnuté směsného mletého masa (vepřové : hovězí) a to za poměrně kratší dobu. Pro nás mohou být jako příloha příznivé špagety, případně lasagne.
Suroviny:2 lžíce olivového oleje1 cibule, najemno2 stroužky česneku, nasekané na jemno500 g mletého masa (1 : 1 hovězí a vepřové maso)sůl a pepř podle chuti700 g rajčatového pyré120 ml hovězího vývaru1/2 lžičky cukru2 bobkové listy
Postup přípravy:Na středním plameni rozpálíme olej ve větším hrnci.Přidáme cibuli a česnek a za stálého míchání opékáme asi 5 minut dosklovita.Pak přidáme mleté maso a za stálého míchání je opékáme, dokud zcela nezhnědne a nerozpadne se na malé kousky.Pořádně směs osolíme.Přidáme rajčatové pyré, vývar, cukr a bobkové listy.Promícháme, zmírníme plamen , zakryjeme a necháme dusit 45 minut.Občas nezapomeneme obsah hrnce promíchat.Nakonec vyjmeme bobkové listy a dochutíme solí a pepřem.Podáváme na špagetách a můžeme přidat i strouhaný parmazán a talíř ozdobit lístky bazalky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME