Omáčka arrabiata na těstoviny - Arrabiata sauce
(Z propagačního časopisu: "Aberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str 26, italská kuchyně)Arrabbiata - je římská pikantním omáčka připravená z česneku, rajčat a červených chilli papriček (feferonek) za použití olivového oleje. Někdy je používána k posypání bazalka avšak není v tomto pokrmu obvyklá. Většina italských šéfkuchařů ji nedává ve svých receptech přednost. Na talíři je omáčka podávána s těstovinami a posypaná nasekanou petrželkou. Název omáčky znamená doslova "zlobivé těstoviny," , také jsem našel překlad sousloví jako "velmi hladový", protože je podávána velmi teplá, obohacená o hřejivost pálivé červené chilli papričky. Můžeme ji podávat s různými těstovinami, ale výhodné jsou trubičky, které dobře "pojmou" omáčku, jako např. jsou různé druhy "penne". Přesto se setkáme s řadou variant např. s bazalkou, tymiánem nebo i sýrem a pod.
Suroviny:2 lžíce olivového oleje1 cibule, nakrájená najemno2 stroužky česneku, nasekané najemno3 menší chilli papričky, nasekané najemno1 lžíce rajčatového pyréasi 400 g nakládaných rajčat z plechovky2 lžičky balzamikového octa2 lžíce oreganasůl a pepř40 g rukoly (petrželky)
Postup přípravy:Na středním plameni rozpálíme olej ve velké pánvi.Přidáme cibuli, česnek a opékáme tři minuty.Přidáme chilli papričky, rajčatové pyré a po minutě oloupaná případně nakládaná rajčata.Za občasného míchání vaříme 15 minut.Vmícháme ocet, oregano, sůl a pepř.Podáváme například s těstovinami ve tvaru trubičky jež jsou na koncích špičaté zvané ("penne rigate") a porce je pak posypaná nakrájenou rukolou (petrželkou).
VIDEA - přípravy omáčky:Jak připravit omáčku arrabiata?
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME