Omáčka arrabiata na těstoviny - Arrabiata sauce
(Z propagačního časopisu: "Aberta v kuchyni", vydání v srpnu 2010, str 26, italská kuchyně)
Arrabbiata - je římská pikantním omáčka připravená z česneku, rajčat a červených chilli papriček (feferonek) za použití olivového oleje. Někdy je používána k posypání bazalka avšak není v tomto pokrmu obvyklá. Většina italských šéfkuchařů ji nedává ve svých receptech přednost. Na talíři je omáčka podávána s těstovinami a posypaná nasekanou petrželkou. Název omáčky znamená doslova "zlobivé těstoviny," , také jsem našel překlad sousloví jako "velmi hladový", protože je podávána velmi teplá, obohacená o hřejivost pálivé červené chilli papričky. Můžeme ji podávat s různými těstovinami, ale výhodné jsou trubičky, které dobře "pojmou" omáčku, jako např. jsou různé druhy "penne". Přesto se setkáme s řadou variant např. s bazalkou, tymiánem nebo i sýrem a pod.
Omáčka arrabiata-ilustrační obrázek Suroviny:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 3 menší chilli papričky, nasekané najemno
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • asi 400 g nakládaných rajčat z plechovky
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžíce oregana
  • sůl a pepř
  • 40 g rukoly (petrželky)

    Postup přípravy:
  • Na středním plameni rozpálíme olej ve velké pánvi.
  • Přidáme cibuli, česnek a opékáme tři minuty.
  • Přidáme chilli papričky, rajčatové pyré a po minutě oloupaná případně nakládaná rajčata.
  • Za občasného míchání vaříme 15 minut.
  • Vmícháme ocet, oregano, sůl a pepř.
  • Podáváme například s těstovinami ve tvaru trubičky jež jsou na koncích špičaté zvané ("penne rigate") a porce je pak posypaná nakrájenou rukolou (petrželkou).

    VIDEA - přípravy omáčky:
  • Jak připravit omáčku arrabiata?

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]