Pažitkové omáčky (3x)Pažitka (Allium schoenoprasum L.) - je důležitý zdroj vitamínu C, zvláště mlaé listy jsou dále bohaté na vitamíny jako: karoten (provitamin A) vitamín B2, eterické oleje obsahující síru, sodík, vápník, fosforu, železo a síru. Pažitka podporuje trávení a chuť k jídlu. Používá se výhradně syrová, sušením ztrácí aroma a biologickou hodnotu. Je po celý rok dostupná a je možno ji pěstovat v domácnostech rychlením v květináčích za oknem. Používá se ve všech evropských kuchyních, v čínské, indické i severoamerické jako koření do polévek, omáček, ddo vaječných jídel. bylinkového másla, na zdobení. Z pažitky se vaří chutná omáčka k vařeným vejcím, k masům i k zelenině.Tři varianty pažitkové omáčky vybrané z české kuchyně uvádím níže pro potěšení vaších chuťových buněk i k posílení těla pro něho nezbytnými látkami.
Pažitková omáčka se smetanou na vařené hovězí maso
(Dagmar Lánská: "Koření pro každé vaření", str. 153, Práce Praha 1979 )
Suroviny pro 4 osoby:500 g vařeného předního hovězího masa50 g másla a 50 g mouky na jíšku, 500 ml vývaru z hovězího masasůl a pepř podle chuti125 ml kysané smetany3 lžíce čerstvé pažitky, nasekané
Postup přípravy:Z másla a mouky usmahnemena světlou jíšku.Jíšku zalijeme hovězím vývarem, osolíme, opepříme podle chuti a krátce povaříme do zahuštění.Zalijeme kyselou smetanou, přidáme nasekanou čerstvou pažitku a odstavíme ihned z ohně.Podáváme s plátky vařeného hovězího masa a s brambory nebo houskovými knedlíky.
nahoru
Pažitková omáčka ze žloutků na vejce natvrdo
(Dagmar Lánská: "Koření pro každé vaření", str. 153, Práce Praha 1979 )
Suroviny pro 4 osoby:7 vajec (3+4 ks)3 lžíce rostlinného oleje2 lžíce nasekané čerstvé pažitkysůl a pepř podle chutitrocha citrónové šťávy na dochucení
Postup přípravy:Uvaříme všehny vejce natvrdo.Ze tří vyjmeme žloutky, v misce je osolíme a opepříme, přidáme olej a utřeme na hladkou omáčku.Do žloutkové omáčky nasypeme ještě nadrobno nasekané (umleté) bílky.Zakapeme vše citrónovou šťávou a přidáme nasekanou čerstvou pažitku.Zbývající čtyři vejce překrojíme podélně na půlky a polijeme omáčkou.Omáčka se podává teplá nebo i studená jako překrm a také ji můžeme využít vařeným masům a zelenině.
nahoru
Pažitková omáčka majonézová k masu
(Juliana Fialová aj.: "Česká kuchařka", str. 51, Merkur Praha 1975, česká kuchyně )
Suroviny pro 4 osoby:1 šálek majonézy1 žemle1/2 šálku mléka1-2 lžíce citrónové šťávy1 vařený žloutekworcesterová omáčky, podle chuti1 lžřička nasekané čerstvé pažitky.
Postup přípravy:Se žemle okrájíme kůrku, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka.Pak ji vymačkáme a prolisujeme do misky.Přidáme prolisovaný vařený žloutek, zakapeme citrónovou šťávou, přimícháme majonézu.Chuť upravíme několika kapkami worcesterové omáčky a nakonec přimícháme nasekanou pažitku.Podáváme ke studenému uzenému masu a i k teplému masu hovězímu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME