Pažitkové omáčky (3x)
Pažitka (Allium schoenoprasum L.) - je důležitý zdroj vitamínu C, zvláště mlaé listy jsou dále bohaté na vitamíny jako: karoten (provitamin A) vitamín B2, eterické oleje obsahující síru, sodík, vápník, fosforu, železo a síru. Pažitka podporuje trávení a chuť k jídlu. Používá se výhradně syrová, sušením ztrácí aroma a biologickou hodnotu. Je po celý rok dostupná a je možno ji pěstovat v domácnostech rychlením v květináčích za oknem. Používá se ve všech evropských kuchyních, v čínské, indické i severoamerické jako koření do polévek, omáček, ddo vaječných jídel. bylinkového másla, na zdobení. Z pažitky se vaří chutná omáčka k vařeným vejcím, k masům i k zelenině.Tři varianty pažitkové omáčky vybrané z české kuchyně uvádím níže pro potěšení vaších chuťových buněk i k posílení těla pro něho nezbytnými látkami.
Pažitková omáčka se smetanou na vařené hovězí maso
(Dagmar Lánská: "Koření pro každé vaření", str. 153, Práce Praha 1979 )
Suroviny pro 4 osoby:
  • 500 g vařeného předního hovězího masa
  • 50 g másla a 50 g mouky na jíšku,
  • 500 ml vývaru z hovězího masa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 125 ml kysané smetany
  • 3 lžíce čerstvé pažitky, nasekané
    Postup přípravy:
  • Z másla a mouky usmahnemena světlou jíšku.
  • Jíšku zalijeme hovězím vývarem, osolíme, opepříme podle chuti a krátce povaříme do zahuštění.
  • Zalijeme kyselou smetanou, přidáme nasekanou čerstvou pažitku a odstavíme ihned z ohně.
  • Podáváme s plátky vařeného hovězího masa a s brambory nebo houskovými knedlíky.
    nahoru

    Pažitková omáčka ze žloutků na vejce natvrdo
    (Dagmar Lánská: "Koření pro každé vaření", str. 153, Práce Praha 1979 )
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 7 vajec (3+4 ks)
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • sůl a pepř podle chuti
  • trocha citrónové šťávy na dochucení
    Postup přípravy:
  • Uvaříme všehny vejce natvrdo.
  • Ze tří vyjmeme žloutky, v misce je osolíme a opepříme, přidáme olej a utřeme na hladkou omáčku.
  • Do žloutkové omáčky nasypeme ještě nadrobno nasekané (umleté) bílky.
  • Zakapeme vše citrónovou šťávou a přidáme nasekanou čerstvou pažitku.
  • Zbývající čtyři vejce překrojíme podélně na půlky a polijeme omáčkou.
  • Omáčka se podává teplá nebo i studená jako překrm a také ji můžeme využít vařeným masům a zelenině.
    nahoru

    Pažitková omáčka majonézová k masu
    (Juliana Fialová aj.: "Česká kuchařka", str. 51, Merkur Praha 1975, česká kuchyně )
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 šálek majonézy
  • 1 žemle
  • 1/2 šálku mléka
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vařený žloutek
  • worcesterová omáčky, podle chuti
  • 1 lžřička nasekané čerstvé pažitky.
    Postup přípravy:
  • Se žemle okrájíme kůrku, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka.
  • Pak ji vymačkáme a prolisujeme do misky.
  • Přidáme prolisovaný vařený žloutek, zakapeme citrónovou šťávou, přimícháme majonézu.
  • Chuť upravíme několika kapkami worcesterové omáčky a nakonec přimícháme nasekanou pažitku.
  • Podáváme ke studenému uzenému masu a i k teplému masu hovězímu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]