Rouenská omáčka - Sauce rouennaise
(Jana Martinicová:"Francouzská kuchyně", str 300, Nakladatelství Merkur Praha 1980, francouzská kuchyně)
Suroviny:2 lžíce másla25 g hladké mouky1 lžička rajčatového protlaku250 ml horkého telecího (hovězího) vývaru100 ml červeného vína6 karotek, nadrobno nasekanýchšpetka tymiánu a 1 bobkový list100 g másla100 g hovězího morku, nadrobno1 kachní játrasůl a pepřcayenský pepř, dle chutěcitrón
Postup přípravy:Červené víno povaříme s nasekanými karotkami, trochou tymiánu a bobkovým listemZa mírného varu přidáváme pomalu máslo.Vzniklou omáčku přecedíme, přidáme nasekaný morek, sítem do ní prolisujeme kachní játra a podusíme v omáčce.Omáčku protlačíme plátynkem, osolíme, opepříme, přidáme cayenský pepř a několik kapek citrónu.Podáváme hlavně k "rouenské kachně" a pečené drůbeži.
ZPĚT do kapitolyHOME