Španělská omáčka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str 214, Nakladatelství Columbus Praha 2000, španělská kuchyně)
Suroviny:
  • 2 lžíce másla
  • 25 g hladké mouky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 250 ml horkého telecího (hovězího) vývaru
  • 1 lžíce vína Madeiry nebo likérové víno podobného typu
  • 1,5 lžičky bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g pokrájené slaniny
  • 25 g pokrájené mrkve
  • 25 g pokrájené cibule
  • 15 g pokrájeného celeru
  • 15 g pokrájeného pórku
  • 15 g pokrájeného fenyklu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • bobkový list


  • Postup přípravy:
  • Na pánvi rozehřejeme máslo přidáme mouku a za neustálého míchání připravíme lehce nahnědlo jíšku.
  • Přidáme rajčatový protlak a pak vmícháme horký vývar, víno a bílý vinný ocet a povaříme dvě minuty.
  • V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu, mrkev, cibuli, celer, pórek, fenykl, snítku tymiánu a bobkový list.
  • Smažíme dokud zelenina nezměkne.
  • Pak děrovanou lžící zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
  • Zeleninu přidáme do omáčky a na mírném plameni necháme za občasného mícháná čtyři hodiny dusit.
  • Před podáváním omáčku procedíme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]