Marinády na masa před grilováním
(Michal Málek: Grilování a barbecue pro všechny a jiní, severoamerická kuchyně)

Maso ať už jakékoli, musí si v marinádě nějakou dobu poležet. Kuřecí maso nasákne marinádou rychleji a snáze přijímá chutě, proto se nesmí marinovat moc dlouho, ztratila by se přirozená chuť masa. Naproti tomu maso hovězí marinujeme klidně až 24 hodin. Vepřové maximálně 12 hodin, ale dvě hodiny taky postačí, když se stane, že na vás náhle zčistajasna přijde hlad. Ryby marinujeme také kratší dobu, i když třeba pro uzení klidně můžeme marinovat také 24 hodin. Nikdy nenakládáme maso do kovové nádoby, pouze nerezový hrnec je výjimkou. Smalt není také záruka, že chuť kovu nepronikne do masa. Nejlepší jsou plastikové krabice s patentním víkem, které jsou po uzavření vodotěsné a můžeme celou krabicí čas od času zatřást, místo překládání masa. Rovněž plastikové pytlíky s uzávěrem, které v Americe znají pod názvem "ziplock", ať už je vyrábí kdokoli, jsou výborné, navíc se nemusí po použití umývat. Používám běžné plastikové pytlíky, z našich českých obchodů na potraviny, třeba od rohlíků. Jejich poutka pevně zavážeme a pro jistotu uzavřené maso s marinádou dáme do lednice v nerezové misce. Maso v pytlíku pak občas snadno důkladně promneme. To je nesporná výhoda tohoto způsobu.

Teriyaki marinádaPivní marinádaZákladní marinádaJablečně-tymiánová marináda


Teriyaki marináda

Suroviny:
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce bramborové škrobové moučky
  • 1 lžíce meruňkovice nebo sherry
  • zázvor či citrónová šťáva. (není však nutné)
    Postup přípravy:
  • Suroviny jen smícháme a vzniklá marináda je vhodná na potírání špízů.
    nahoru

    Pivní marináda
    Suroviny:
  • 1/2 l piva
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce cibule nadrobno
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme a maso marinujeme 12 - 24 hodin v lednici.
  • Před grilováním necháme marinádu okapat.
    nahoru

    Základní marináda
    (Steven Reichlen)
    Suroviny
  • 1/4 šálku šťávy z limetek nebo citrónů
  • 1/4 šálku usekané petrželky
  • 1/4 šálku drcených chilli papriček
  • 1/4 šálku usekané bazalky, kopru a oregana
  • 1/2 šálku drceného pepře
  • 1/2 šálku oleje
  • 4 proužky citrónové kůry
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1/2 lžičky hrubé krystalové soli
    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme a pak marinujeme maso.
    nahoru

    Jablečně - tymiánová marináda
    Suroviny
  • 1/4 litru jablečného sirupu
  • 100 ml oleje
  • 4 lžičky rozemnutého sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sojové omáčky
    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme a maso marinujeme 6 - 24 hodin v lednici.
  • Doporučeno zejména na vepřové kotlety.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]