Vlámská olivová omáčka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe, české vydání Paseka Litomyšl, 1996, strana 75)Vlámskou olivovou omáčku - měl Nero Wolfe rád s grilovanými kachňátkami, ale my si to pro tentokrát odlehčíme a zkusíme ji pouze s kachními prsíčkami nebo grilovaným kuřátkem a pro tentokrát se žampiony místo lanýže.
Suroviny:2 lžíce hladké mouky 6 lžic másla 2 lžíce sekané petrželky2 lžíce drobně nakrájené šalotk 1 1/2 lžíce hladké mouk 1,5 šálku šampaňskéh 1/2 šálku zelených oliv plněných papričkami pimiento1 lžíce drobně nakrájeného lanýže (pokud je v samošce neseženeme, tak zkusíme žampiony nebo zkusíme vzít naše prasátko do lesa, ať hledá - DDK)sůl a pepř
Příloha: grilovaná kachňátka (poradím: když má kachňátka soused na dvorku, poproste ho o výpomoc:-))
Postup přípravy:
Na pánvi rozpustíme máslo až zpění (nenechat však zhnědnout!), přidáme petrželku a šalotku.Pět minut zvolna restujeme, pak přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 3 minuty.Potom pomalu přiléváme šampaňské a stále pokračujeme v míchání.Když je omáčka pěkně hladká a hustá (asi po 10 minutách), odstavíme ji a procedíme.Olivy s vloženými papričkami nakrájíme na tenké plátky a přidáme i s houbami do omáčky.Zvolna vaříme dalších pět minut, osolíme, opepříme a horké podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME