Šípková omáčka
(Z časopisu "Zahrádkář", říjen 2005, česká kuchyně)Šípková omáčka - je připravovaná ze sušených plodů růže šípkové - Rosa canina nebo z marmelády připravené z čerstvých šípků. Šípky je všem snadno dostupná přírodní lékarnička, neboť jsou to plody bohaté na vitamín C, který blahodárně působí při jarních únavách či chřipce. Mimo to obsahují i další prospěšné organické látky jako karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K aj. Mimo léčivých čajů lze ze šípků vyrobit velmi dobré víno, zavařeniny či marmeládu (povidla) či džem a zejména ke zvěřině je velmi oblíbená níže uvedená šípková omáčka.
Suroviny:100 g sušených šípků nebo 200 g šípkové zavařeninytrochu octa, podle chuti200 ml suchého červeného vína150 g másla1 litr vody nebo jemný nepříliš mastný vývarhladká mouka, podle potřeby1 citrónsůlkoření: hřebíček, skořice, nové koření, celý pepř černý nebo zelený
Příloha: rozmanitá zvěřina nebo maso a la zvěřina
Postup přípravy:Nejdříve dobře rozvaříme šípky, nejlépe namočené přes noc. Použijeme-li marmeládu, příprava bude rychlejší. Rozvařené šípky nebo marmeládu dáme do kastrolu, přidáme vodu, ocet, koření, šťávu z celého citrónu a trochu citrónové kůry. Povaříme až do úplného rozvaření šípků. Mezitím připravíme z mouky a másla světlou jíšku. Přes husté jemné síto přelijeme nálev a přepasírujeme šípky, přidáme jíšku a asi 20 minut ještě povaříme. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme červené víno a necháme již jen lehce táhnout.Ochutnáme a podle potřeby dochutíme, zjemníme máslem a necháme chvíli proležet. Podáváme horké k rozmanité zvěřině.
ZPĚT do kapitolyHOME