Jarní bylinková omáčka z pažitky nebo petrželky
(Anna Straková, Marie Hrubá: "Brambory a zelenina", Sešity domácího hospodaření, sv. 101, Nakladatelství Práce, Praha 1980)
První na jaře se objeví na zahrádce a) pažitka, za kterou brzy následuje b) petrželka a potom c) kopr. Všechny tři bylinky mají poměrně vysoký obsah vitamínu (na 100 g = a) 40 mg; b) 100 mg; c) 140 mg). Pažitka je našim krajům věrná a roste zde od pradávna. Petržel a kopr k nám pronikly teprve ve středověku z teplejších krajů na jihu Evropy. Neváháme a ihned je využijeme k přípravě snadné, chutné, ale hlavně zdravé omáčky, případně po notném zředění i polévky. Jde v podstatě o přípravu světlé jíšky, její provaření a zředění na žádanou viskozitu. Pak vložíme nasekané bylinky s kouskem másla a dochutíme.
Pažitková / petrželková omáčka
Suroviny:
  • 50 g tuku
  • 60 g hladké mouky
  • 3 plné lžíce jemně rozsekané pažitky
  • 250 ml vody nebo vývaru z masoxu
  • 125 ml smetany nebo mléka
  • sůl podle chuti
    Příloha:vařené maso, zelenina nebo vařené vejce

    Postup přípravy:
  • Na rozehřátý tuk nasypeme mouku a jakmile zapění a začne růžovět hned jíšku rozředíme, podle potřeby osolíme a hned odstavíme
  • Přidáme smetanu nebo mléko s kouskem másla a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]