Italská omáčka "puttanesca" - Puttanesca sauce
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v září 2007, italská kuchyně)
Omáčka puttanesca neboli Pasta alla Puttanesca - je tradiční italský pokrm připravovaný z omáčky nazývané "sugo alla puttanesca". Pojmenování pokrmu pochází z Naples (Neapoli) po místních prostitutkách. Pasta alla Puttanesca se rozumí "omáčka jak ji dělala prostitutka". Názory na původ tohoto pojmenování je otázkou debaty. Jednou z možností je, že poukazuje na jeho ohnivost, ostrou chuť i kořeněnou vůni. Další možností úvah je, že pokrm byl nabízen potenciálním zákazníkům za velmi nízkou cenu, aby byli takto snadněji vlákáni do domu se špatnou pověstí. Podle kuchaře Jeff Smitha z "Frugal Gourmet", název spíše vychází z faktu, že je rychlé a laciné, a prostitutky si je mohly připravit v krátkých přestávkách mezi jednotlivými zákazníky. Suroviny pro "sugo alla puttanesca" jsou snadno dostupné a vychází z typických plodů hojně se vyskytujících ve Středomoří. Jde o omáčku z rajčat a černých oliv, s cibulí a česnekem na olivovém oleji, okořeněnou italskými chilli papričkami "peperoncini" a kapary ve vinném octě. Může být podávána s libovolnými italskými těstovinami (špagety, pappardelle aj.). Omáčka "Puttanesca" je k dostání také již hotová v supermarketech, ve sklenicích k okamžitému použití.
Sauce PuttanescaSuroviny pro dvě porce:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, nadrobno nasekaných
  • 1/4 lžičky vloček sušených chilli papriček nebo 1 malá chilli paprička
  • 1 plechovka loupaných rajčat, nebo 6 nahrubo nasekaných spařených a oloupaných rajčat
  • 1 ½ lžíce černých oliv, bez pecek a nasekaných
  • 6 filetů načoviček, nasekaných (nejsou nutné)
  • 1,5 lžíce malých kaparů
  • 2 lžíce nasekaných listů čerstvé bazalky
  • 250 g těstovin např. pappardelle,
  • 30 g nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
  • sůl a pepř podle chuti
    Příloha: jakékoliv těstoviny např. širší nudle jako pappardelle, tagliatelle mohou to být i jiné druhy, nejčastěji ploché špagety ("linguine") s bazalkou
    Postup přípravy:
    Příprava vlastní omáčky:
  • Na středně silný plamen postavíme hlubší pánev, přidáme olivový olej a česnek, který po několik vteřit na oleji osmahneme a pak přidáme rozsekaná rajčata.
  • Vše dobře promícháme dřevěnou vařečkou.
  • Necháme povařit několim minut za stálého míchání, přidáme chilli, kapary, ančovičky a černé olivy.
  • Ochutíme malým množstvím soli a pepře.
  • Vše znovu zamícháme a ponecháme několik málo minut povařit a sejmeme z ohně.
  • Uvaření těstovin "al dente":
  • Ve větším hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vhodíme do ní těstoviny; čerstvé těstoviny vyžadují k uvaření je velmi krátkou dobu asi 2-4 minuty; kupované těstoviny vaříme podle návodu na sáčku.
  • Během vaření zkoušíme, kdy již dosáhnou stavu "al dente".
  • V tomto okamžiku je scedíme na sítu je několik minut ponecháme odkapat.
    Smíchání těstovin s omáčkou:
  • Uvařené těstoviny překlopíme do již hotové omáčky a spolu dobře promícháme.
  • Přidáme nasekanou bazalku a nastrouhaný parmezán (nebo Gran Moravia). Opět promícháme.
  • Podávání:
  • Obecně při podávání jakékoliv italské rajčatové omáčky je obvyklé a chuťově přínosné povrch hotového pokrmu olivovým oleje.
  • Proto přemístíme omáčku s těstovinami na podávací mísy (talíře), pokapeme olivovým olejem a nahoře přizdobníme celými lístky čerstvé bazalky.

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Puttanesca Sauce - instruktážní video ze stránky videojugBETA

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]