Omáčka z drůbežích žaludků
(TV Paprika, recepty ze seriálu: "Chutné tradice", do DDK zařazeno červenec 2007, maďarská kuchyně)

Suroviny pro jednu porci:
  • 200 g drůbežích (kuřecí, kachní aj.) žaludků, očištěné, omyté
  • 1 cibule, na drobné kostičky
  • 60 g másla
  • 4 polévkové lžíce mouky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 1/2 litru masového vývaru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 300 ml smetany
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru.
    Příloha: vařené osolené brambory případně, houskové knedlíky

    Postup přípravy:
  • Na másle dozlatova osmahneme 3 polévkové lžíce mouky, přimícháme cibuli, česnek a vše dohromady podusíme a připravíme tak jíšku.
  • Žaludky v masovém vývaru uvaříme doměkka.
  • Po vyjmutí z polévky je nakrájíme žaludky na velmi drobné kousky.
  • Zakysanou smetanu důkladně promícháme se smetanou a jednou vrchovatou lžící mouky.
  • Jíšku promícháme se šesti naběračkami masového vývaru, přidáme nakrájené kuřecí žaludky, přilijeme smetanovo-moučnou směs na zahuštění a vše dohromady povaříme.
  • Během vaření okořeníme zázvorem.
  • Podáváme s vařenými osolenými bramborami nebo u nás i s houskovými knedlíky nebo nočky. Omáčka je vynikající i jako příloha k masům.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]