Řecká česneková omáčka - Greek Garlic Sauce
(Linda and Fred Griffith a DDK - přizpůsobený recept z publikace: "Garlic, Garlic, Garlic", More than 200 Exceptional Recipes for the World's Most Indispensable Ingredient, řecká kuchyně)Řecká česneková omáčka - i když je hustá, je úžasným dipem - omáčkou k namáčení, která může být podávána se zeleninou zároveň s rybou nebo kuřetem. Při její přípravě se raději vyvarujeme použití kuchyňského robotu nebo mixéru, protože by rozmixované brambory způsobily přílišnou mazlavost omáčky.
Suroviny:2 velké červenohnědé brambory, oloupané a nakrájené na malé krychličky (1 - 1,5 )6 čerstvých stroužků česneku1/2 lžičky soli 1 velký žloutek (není nutný, ale dělá dip pevnější)3/4 šálku extra-virgin olivového oleje, plus další dle potřeby1/4 šálku čerstvé citrónové šťávy3 lžíce bílého vinného octačerstvě mletý pepř
Příloha: chléb pita, celer, mrkev, paprika a kousky fenyklu
Postup přípravy:Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka v 3 litrovém hrnci, pod pokličkou a na mírném ohni, bude to trvat asi 15 až 20 minut.Pak brambory scedíme, propláchneme studenou vodou a rozmačkáme na kaši. Mezitím nasypeme česnek a sůl do dřevěné třecí misky nebo do dřevěného hmoždíře a rozetřeme na pastu.Česnekovou pastu pomalu přidáváme do rozmačkaných brambor.Jestli je bramborová kaše ještě horká, tak chvilku počkáme, než přidáme žloutek, aby se nesrazil.Pak do kaše rázně a energicky zamícháme žloutek dřevěnou vařečkou a případné kousky ještě rozmělníme.Do směsi střídavě a za míchání, přidáváme olivový olej s citrónovou šťávou.Dochutíme pepřem, ještě pomocí vidličky kaši důkladně rozmělníme, až vymícháme hladkou směs.Pokud se nám zdá omáčka příliš tuhá, přidáváme olivový olej, nebo dokonce ji můžeme zředit trochou vody, až bude mít konzistenci kýžené dip-omáčky vhodné k namáčení soust.Lžící omáčku přemístíme do lahvičky a pak ji můžeme skladovat v lednici až jeden týden.Několik hodin před podáváním ji vyjmeme, přendáme do servírovací misky a podáváme s čerstvou zeleninou nebo třeba chlebem pita.
ZPĚT do kapitolyHOME