Omáčka z kyselých okurek dle Anuše Kejřové na dva způsoby
(Anuše Kejřová-Nápravníková: "Úsporná kuchařka", vydání 1909, str. 81)

Suroviny:
  • 2-3 malé kyselé okurky
  • 700 ml slabšího vývaru (třeba z kostky)
  • koření: 4 ks nového, 7 pepřů, 1 bobkový list, špetka tymiánu
  • 1 lžíce mouky
  • 1/2 šálku kyselé smetany nebo mléka
  • cukr podle chuti
    Pro druhý vylepšený způsob:
  • 2 lžíce lojové jíšky na dohuštění
  • 1 šálek kyselé smetany
  • 1 lžička hořčice
  • citrónová šťáva dle chuti
  • kostka cukru dle chuti

    Postup přípravy:
    První způsob:
  • Kyselé okurky na kostičky nakrájené dáme vařiti do 3/4 litrového hrnku, naplněného slabou polévkou.
  • Zvlášť do hrnečku dáme vařiti koření: nové koření, celý pepř, bobkový list a štipku dymiánu, a když je to dosti povařeno, procedíme to do omáčky.
  • Lžící mouky rozkvedláme v 1/2 koflíku kyselé smetany neb mléka a omáčku tím zahustíme.
  • Je-li příliš kyselá, přidáme kousek cukru; podle potřeby ji osolíme neb okyselíme.
  • Není-li mléka neb smetany, lze tuto omáčku zahustiti 2 lžícemi zlatavé jíšky.
    Druhý způsob:
  • Omáčku upravíme, jak výše uvedeno, ale přidáme k ní 2 lžíce lojové jíšky, koflík kyselé smetany, 1 lžičku hořčice, několik kapek citrónové šťávy a 1/2 nebo celou kostku cukru (podle chuti).
    »". . . Také Vám milostivá paní, musím sděliti, jak slavně s Růžou vaříme, jak pořádáme hostiny! Když je u některé tety pouť, tu Růža tam jede už v pátek, vše schystá, já přijedu pak v neděli ráno a strojíme hostinu i pro 20 osob; děláme několikero maso a moučníky a všem znamenitě chutná . . ."«

    (Růža a Máňa Chalupovy, dopis autorce "Úsporné kuchařky", 1920)


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]